Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Licznik działa, nagle przestaje działać, potem znowu to samo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pojawił się u mnie problem z licznikiem - podczas jazdy czasem licznik umiera (opadają wszystkie wskazówki) i po jakimś 1km znowu wszystko ożywa. Problem pojawia się zawsze na zimnym silniku. Ostatnio licznik nie działał i grało radio i w pewnej chwili(setna sekundy) radio się wyłączyło na załączyło razem z licznikiem. Miał może już ktoś taki problem - proszę o pomoc.[br]Dopisany: 07 Grudzień 2008, 23:03_________________________________________________CZYLI NIKT NIC NIE PORADZI NA MÓJ PROBLEM :(

Opublikowano

Kolego po pierwsze sprawdź wtyczki licznika może coś się poluzowało. Jakie masz radio?? Czujnik prędkości jest w skrzyni od strony pasażera przykręcony do skrzyni możesz też go sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor

pisząc licznik umiera mam na myśli opadające wszystkie wskazówki (prędkość, obroty, temp.silnika, stan paliwa) ale oświetlenie zegarów działa. Co do radia mam sony CDX-GT (podłączone normalnie - bez CAN'a).

Wczoraj zauważyłem że alternator mi nie daje napięcia jak powinien (jutro wymieniam regulator w alternatorze i napiszę po testowaniu czy to było przyczyną czy co innego).

Opublikowano

Ty nie masz wogóle CAN-a w swoim aucie. Spróbuj odpiąć radio i wtedy po testować czy będzie się coś działo z licznikiem

Opublikowano
  • Autor

w tych modelach nie było can'a ale to pewnie wiadome. Piszę o tym że nie posiadam can'a bo można było by założyć konwerterek jakby chciało się podłączyć concert2. Przy szwankowaniu konwertera może pojawić się problem z załączaniem zegarków i radia co godzinę-dlatego piszę żeby wykluczyć jeden z powodów ;)

Dziękuję za rade - zobaczę czy po wymianie regulatora na alternatorze i jeżeli problem będzie dalej to wyjmuję radio.

O rezultatach napiszę.

Opublikowano

CAN jest ale nie do diagnozy. W tym modelu po CANie gada ABS z ECU silnika i automatem.

Jeśli opadają tylko wskazówki a reszta na zegarze działa to może być procesor ,ale to juz czarny scenariusz. Prędzej zimne luty lub gdzieś napięcie po stacyjce (+15) siada.

Opublikowano
  • Autor

tak więć po wymianie regulatora napięcia w alternatorze jeżdżę sobie już kilka dni i problem z licznikiem nie pojawił się :) wynika z tego że prawdopodobną przyczyną dziwnego zachowania się zegarów była nieprawidłowa praca regulatora (zbyt duży spadek napięcia podczas jazdy) - przynajmniej mam taką nadzieję bo niechciałbym powracać do poszukiwań przyczyny ;)