Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJL] Czuć bicie podczas hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grzesiekA4
Opublikowano

witam jadac ok 100km/h i wecej.. niewazne... hamujac czuc jakby bicie jak by cos bylo krzywe... czy to moga byc tarcze... czy moze wina kol ze sa niewywazone...

pomozcie prosze...

Opublikowano

Najprawdopodobniej masz krzywe tarcze

Gość grzesiekA4
Opublikowano

tak sie domyslalem... a czy moge jeszcze chwilke z tym pojezdzic nic sie nie stanie?

Opublikowano

tak sie domyslalem... a czy moge jeszcze chwilke z tym pojezdzic nic sie nie stanie?

nic sie nie stanie....ale ten dyskomfort :gwizdanie:
Opublikowano

chwilke możesz ale lepiej to szybko wymien od jednego sie zaczyna

Opublikowano

Jeśli Ci to bardzo nie przeszkadza to możesz trochę pojeździć, ale na Twoim miejscu wymieniłbym to jak najszybciej.

W końcu to przecież hamulce :gwizdanie:

Gość grzesiekA4
Opublikowano

ok to co polecacie kupic teraz zeby dobrze hamowalo... moze cos nawiercanego... i jakie klocki do kompletu....

Opublikowano

Przerabiałem ten temay u siebie. Ja kiedyś myślałem, że mam problem z hamulcami, zmieniłem i dalej to samo... Okazało się, że to piasta tak dawała popalić

Opublikowano

a jak dowiedziałeś się która ? masz jakiś magiczny sposób na sprawdzenie bo mam podobny problem i wolałbym dowiedzieć się przed wymianą czy to czasem nie piasta również ?

Opublikowano

Krzywe tarcze, mam ten problem od roku w drugim aucie (BMW 316i), lekko hamując przy dość dużej prędkości czuć bicie, jak mocniej dociśniesz to mniej?

Jeśli takie są objawy to pewnie wpadłeś w dziurę trzymając nogę na hamulcu.

Ja z tym jeżdżę i nic, przeszło nawet na przeglądzie.

Opublikowano

Krzywe tarcze, mam ten problem od roku w drugim aucie (BMW 316i), lekko hamując przy dość dużej prędkości czuć bicie, jak mocniej dociśniesz to mniej?

Jeśli takie są objawy to pewnie wpadłeś w dziurę trzymając nogę na hamulcu.

Ja z tym jeżdżę i nic, przeszło nawet na przeglądzie.

A co ma do krzywienia tarcz dziura z wciśnietym hamulcem ? :shocked:

Opublikowano

a jak dowiedziałeś się która ? masz jakiś magiczny sposób na sprawdzenie bo mam podobny problem i wolałbym dowiedzieć się przed wymianą czy to czasem nie piasta również ?

Sciągnąłem tarcze na podnosniku, uruchomiłem silnik, wówczas koła Ci sie obracają. Podstawiłem taki cudny przyrząd do pomiaru odchyleń, wyzerowałem i wyszła odchyłka. Oczywiście wcześniej to samo robiłem na tarczy, ale drążyłem dalej i okazało się, że to wina piasty