Skocz do zawartości
IGNOROWANY

wycie silnika po odpaleniu na zimnym przy temp poniżej 5 stopni 1.8 arg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mój problem polega na głośnym wyciu silnika zaraz po odpaleniu na zimnym silniku ( po nocnym postoju) Zauważyłem że wycie pojawia się z reguły poniżej 5 stopni celcjusza i trwa około 1 minuty po czym nagle znika i autko pracuje elegancko. Auto to audika a4 b5 1.8 ARG z 99roku. Chcę nadmienić że napinacz łancucha wałków rozrządu jest okej, nic nie grzechota, pompa wspomagania pracuje w porządku. Proszę o ewentualne sugestie.Pozdrawiam, Bartek

Opublikowano

Jakiś filmik nagraj i wrzuć, żeby posłuchać, błędy na vagu posprawdzaj.

Opublikowano (edytowane)

Japier... to ssanie :facepalm: Zastanawiam sie czym wy jeszcze mnie tu zaskoczycie.

Edytowane przez uszol
Opublikowano

Albo ludzie nie potrafią opisać swojego problemu albo my nie potrafimy pomoc :D

Opublikowano

przesyłam film. mam nadzieje że to pomoże trafniej określić usterkę niż stawianie na ssanie..... -.-

Opublikowano

Uuu... W tym nie za bardzo Ci pomogę ;/

Faktycznie odgłos ma jak z odkurzacza ale co to jest? ...

Wiskoza raczej odpada.

Opublikowano

wiskoza odpada, zdecydowanie. muszę dopaść stetoskop i badać poszczególne części bo to nic z tego nie bedzie. ;/ dziwi mnie tylko to że takie zjawisko tylko przy niskiej temperaturze...

Opublikowano (edytowane)

zacierajace sie lozysko alternatora tak mi sie wydaje ewentualnie pompy wody/wspomagania

Edytowane przez uszol
Opublikowano

Panowie. Problem nadal nie rozwązany. Wymieniony jest kpl rozrzad z pompą wody, i napinacz micro-v. Nie ma bardzo się już czego czepiać choćby ze względu na to że altek, pompa wspomag i klimy działają poprawnie, cicho. Brakło mi już koncepcji... Nie wiem coś z pompą oleju ? ;/  Autko normalnie ma moc pracuje równo bez zadnych problemów tylko to cholerne wycie jak na filmie wyżej z tym że wyje teraz non stop podczas jazdy do 2000 obr a powyżej spoko, wszystko okej. 

Opublikowano

U mnie nie ma pompy powietrza wtórnego, natomiast problem rozwiązany.  Poszedł stetoskop w ruch i jednak.... sprężarka klimy nawala. Ściągnąłem pasek i jak ręką odjął. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam wszystkich :)