Wloczykij555 Posted November 15, 2016 Posted November 15, 2016 (edited) Ostatnio zaczęło wywalać mi dwa błędy na VAGu: 16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit oraz 17915 - Idle Control Sys: Lower Regulation Limit Reached Pierwszy pojawia się na razie bardzo rzadko więc się nim nie zajmuję chwilowo ale drugi już na stałe zagościł w liście błędów więc chciałbym się mu przyjrzeć. Oba błędy pojawiają się na ssaniu, na rozgrzanym silniku problem zdaje się nie występować a przynajmniej ja nie zaobserwowałem. Doczytałem, że prawdopodobnie padła przepływka i faktycznie - po odpięciu wtyczki przepływomierza pojawia się błąd czujnika G70 ale błąd 17915 nie pojawia się już ani razu więc to chyba to. Dla pewności sprawdziłem przepływkę w blokach pomiarowych (obrazek poniżej) i czegoś tu nie rozumiem - dlaczego mam dwa rodzaje bloków "Mass Flow" i każdy ma inne wartości (czerwony i zielony)? Zielony zdaje się pracować prawidłowo (normalnie wskazują tą samą wartość ale ze względu na mierzenie trzech grup jednocześnie i gazowanie silnika wartości się rozjechały) ale czerwony jest zblokowany na 0 g/s niezależnie od RPM. Ktoś się spotkał z czymś takim? EDIT: Dodam, że blok zielony pokazuje wartości nawet po odłączeniu czujnika G70 więc wnioskuję, że gdzieś musi znajdować się jakiś inny tego typu czujnik?> Bardzo bym prosił kogoś o podpowiedź, czy faktycznie przepływka jest walnięta bo chciałbym przed weekendem zaopatrzyć się w nową (używaną znaczy się) Edited November 14, 2016 by Wloczykij555
Recommended Posts