Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opona ocierają o nadkole przy szybszej jeździe w koleinach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Zawieszenie: przód neuspeed-40mm tył seria 1BA.

Dopóki miałem opony 225/40 R18 wszystko OK. Tył lekko wyżej niż przód ale bez tragedii. Ogólnie z tyłu sprężyny wydają mi się "zgniecione" (dużo w bagażniku woziłem). Problem się z robił z oponami. Na zimę kupiłem 245/45 R18. Z tyłu od razu wiedziałem, że nie wejdą. Felgi mają wysokie ET i przy 225 jest bardzo mało miejsca od nadkole po wew. stronie. Kupiłem dystanse 17mm na tył. No felga się ładnie odsunęła i zakładam zimę. Zima weszła i o dziwo tył jest równo z przodem (wysokość od opony do krawędzi nadkola), ale z przodu mam nadal 225/40/18 (jeszcze letnie) (zima o ile wejdzie to później bo mam do zrobienia geomtrię bo mam różną odlegość od opony do zwrotnicy w przednim lewym i prawym kole). Tył przez 3 dni było w porządku. Dziś przy szybszej jeździe w koleinach jak tył podskoczył i potem "uderzył" o ziemię to było słychać jak opona przytarła o nadkolę. Sprawdziłem ślady na oponie o nie przytarła o blachę, krawędź tylko od środka.

Wniosek nasuwa mi się taki, że mam za miękkie sprężyny. Na jakie je zmienić ? Mam 2.0 ALT sedan.

Pewnie od s-line 1be (u mnie tył wyglądał jakby był od s-line bo był sporo niżej niż przód) tylko które będą "twardsze" tak, żeby nie dobijały za nisko ? Brać od diesla w avancie?

Na przyszłą zimę opony chyba zmienię na 235/40 bo 245/45 to troszkę za dużo przy niższym aucie :decayed: (kupiłem je w b. dobrej cenie to grzech było ich nie brać :lol: )