Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] AIRBAG - kontrolka zapala sie nawet po skasowaniu bledu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam nastepujacy problem w moim Audiku.

Ok. wrzesnia zapalila mi sie kontrolka od Airbag pierwszy raz. Pojechalem do znajomego pod VAG - zczytalismy bledy i wyszlo cos w stylu "Passenger seat - Impedence too high". Blad zostal skasowany byla cisza.... az do niedawna.

Kontrolka znow sie zapalila - blad ten sam. Skasowalem blad - przejechalem moze z 10 kilometrow i znow sie zapalila.

Pytalem lokalnych mechanikow, ale opowiadaja historie w stylu "bo fotel sie przyzwyczail do jezdzenia z pasazerem, a teraz jezdzisz bez" itp.

Co moze byc przyczyna tego bledu w fotelu pasazera i jak moge sprobowac to naprawic we wlasnym zakresie ?

Z gory Wielkie dziekuje i pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

pod fotelem są kostki do airbaga, rozłącz je, przeczyść (może zaśniedziały), podłącz, wykasuj blędy. Wtedy będziesz wiedział czy to była przyczyna świecenia.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

wlasnie skonczylem czyszczenie kostek od AIRBAG'a. Odlaczylem obydwie kostki, napsikalem tam srodka do czyszczenia stykow i posprawdzalem kabelki.

Przy okazji kasowania bledu zapisalem jego dokladna tresc:

01218 - Side Airbag Igniter: Passenger Side (N200)

32-10 - Resistance too High - Intermittent

Zobaczymy ile teraz pojezdzi zanim sie znow zapali kontrolka....

P.S. zanim odlaczylem klemy z akumulatora podswietlenie zegarow mialem ok. po ich ponownym podlaczeniu nie mam podswietlenia temperatury i wskaznika paliwa....

i jak tu sie nie wnerwic :)

Opublikowano

Czyli rozumiem, że czyszczenie styków pomogło i poducha już Ci nie świeci ?!

To teraz będziesz musiał wyciągnąć zegary i wymienić żarówki od nieświecących wskaźników bo prawdopodobnie przepaliły się. Tutaj masz link do wątku w którym umieściłem kiedyś zdjęcie dotyczące żarówek w zegarach

http://www.a4-klub.pl/smf/odp_b5_afn_kontrolki_w_liczniku-t47736.0.html;msg518008#msg518008

Opublikowano
  • Autor

Pablo - przejechalem 200 km i poducha sie nie zapalila, wiec mozna powiedziec,ze w pewnym stopniu czyszczenie pomoglo - pytanie tylko na jak dlugo.

Dziekuje za link - troche glupia sprawa,zeby kontrolki sie spalily po odlaczeniu klem z akumulatora...

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam podobny problem jak kolega wspominal od jakiegos czasu wlasnie swieci sie poducha,czy w mojej a4 z 96 roku tez to bedzie to samo mam w nim tylko 2 poduszki,a jak kiedys kolega sprawdzal vagiem to pokazywalo blad 179 chyba i to bylo cos w zapalniku podobno,czy to bedzie to musze sie wkoncu na to popatrzec tylko nie wiem w jakim miejscu to szukac i co rozbierac.Domyslam sie ze to bedzie cos zwiazane z wilgocia w aucie bo ta kontrolka sie zaswiecila jak autko stalo w garazu w nocy i rano sie juz swiecila az do teraz,a wczesniej autko zawsze stalo na zewnatrz.pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc

Opublikowano

Musiał byś dokładnie sczytać błąd, podejrzewam, że mógł pojawić się problem z taśmą poduszki kierowcy ona się przeciera lub z kabelkami, które łączą taśmę poduszki z poduszką może się przerwały lub słaby kontakt albo wtyka się poluźniła.