Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z alarmem - przy otwieraniu drzwi otwiera się bagażnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) mam mały problem z zamontowaniem alarmu. Mianowice jak otwieram samochód to otwiera mi też bagażnik. A jak otwiera u mnie bagażnik to delikatnie go unosi wiec jak bym chciał szybko otworzyć i zamknąć samochód z pilota to bagażnik zostaje otwarty :( Następne moje pytanie dotyczy centralnego zamka mianowice podłączyłem według instrukcji z forum ale u mnie są inne kolory kabelków :( i sie tak zastanawiałem czy ktoś mógłby mi napisać dokładna lokalizacje i kolory kabelków do domykania szyb, migaczy i włącznika drzwiowego???? otwieranie i zamykanie podłączyłem do takiej fioletowej kostki do przewodów popielato białego i czerwono niebieskiego bodajże. Był bym wdzięczny jak ktoś by mógł pomoc.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

mam dokładnie ten sam problem .

Audi A4 AVANT 2000rok. Podłączone wg schematu, zamyka, szyby domyka, otwiera... ale z bagażnikiem. Pytanie, co teraz?

Czy ktoś ma pomysły?

Pozdrawiam.

Opublikowano

No to jest nie możliwe. Słuchajcie podepnijcie się do kabli które idą z zamka kierowcy, tego zewnętrznego gdzie się kluczyk wkłada.

Przecież jak otwieracie manualnie z kluczyka to bagażnik się Wam nie otwiera. Więc jakim cudem po wpięciu się w te kable Wam się otwiera?? Musicie włączać się w układ który rozbraja całe auto, a to nie o to chodzi. Poprostu włączacie się w nie te kable.

Już tak dla całkowitej pewności zobaczcie jakie syganły wysyłane są z zamka (otwieranego kluczykiem od strony kierowcy) do modułu komfortu i taki sam sygnał załączcie z zakupionej centralki. Nie sugerujcie się instrukcją alarmu bo to jest uniwersalna instrukcja. Według jakiego schematu podłączacie?? Powinniście podać sygnał dla układu elektronicznego a nie pneumatycznego w miejsce gdzie jest krańcówka od zamykania i otwierania drzwi (sterowany plusem, ale nie jestem pewien, bo co auto to inaczej). Zamykanie szyb będzie się odbywało w takim przypadku poprzez dłuższe naciśnięcie przycisku na pilocie (lub jeżeli centralka posiada taką opcję to wydłużenie podawania sygnału na zamknięcie). Ja wolę pierwszą wersję, bo w lecie zamykam auto ale szyby często zostawiam otwarte, więc wolę nimi ręcznie sterować.

Opublikowano

Hm..

Wiesz, wszystko działa jak powinno... Tylko bagażnik. Wiesz może gdzie szukać kabli z drzwi? Jaki kolor?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam :) mam mały problem z zamontowaniem alarmu. Mianowice jak otwieram samochód to otwiera mi też bagażnik. A jak otwiera u mnie bagażnik to delikatnie go unosi wiec jak bym chciał szybko otworzyć i zamknąć samochód z pilota to bagażnik zostaje otwarty :( Następne moje pytanie dotyczy centralnego zamka mianowice podłączyłem według instrukcji z forum ale u mnie są inne kolory kabelków :( i sie tak zastanawiałem czy ktoś mógłby mi napisać dokładna lokalizacje i kolory kabelków do domykania szyb, migaczy i włącznika drzwiowego???? otwieranie i zamykanie podłączyłem do takiej fioletowej kostki do przewodów popielato białego i czerwono niebieskiego bodajże. Był bym wdzięczny jak ktoś by mógł pomoc.

Jeżeli chodzi o domykanie szyb to już chyba jasne (podanie dłuższego sygnału zamyka szyby)

Jeśli chodzi o kierunki to pamiętaj że na tych kablach musisz mieć bezpiecznik, bo jak Ci zbiją kierunek i zrobią zwarcie to centralkę szlag trafia. Ja zazwyczaj włączam się pod światełka awaryjne, nie wiem jak jest w 99r ale w 97 przekaźnik jest zintegrowany z przy6ciskiem od awaryjnych

Włącznik drzwiowy, tutaj może być problem, kable są w słupku przy nodze kierowcy (zobacz warsztat - montaż centralnego zamka), jednak spotkałem się że nie można podłączyć tych drzwi, ponieważ są tam różne napięcia i ja osobiście nie mam pojęcia skąd one się biorą, wrzucenie diody też nic nie daje. Po włączeniu się w odpowiednie kable alarm widzi całyczas otwarte drzwi, a jak się nie podłączy to widzi całyczas zamknięte. Ja rozwiązałem to w ten sposób, że zamontowałem sobie przycisk symujujący otwarczie drzwi (robi zwarcie do masy). Jak wsiadam mam 30 sekund na jego wciśnięcie, bo inaczej alarm się zazbroi. Oczywiście gdzieś go ukrywamy.[br]Dopisany: 16 Kwiecień 2009, 11:46_________________________________________________

Hm..

Wiesz, wszystko działa jak powinno... Tylko bagażnik. Wiesz może gdzie szukać kabli z drzwi? Jaki kolor?

Pozdrawiam.

Zrób test otwórz i zamknij z kluczyka zobacz czy otwiera się bagażnik. Teraz zrób drugi test jak otwierasz przekręć kluczyk i trzymaj powinny odsunąć się szyby, to samo przy zamykaniu powinny się zamknąć. Czy otworzył się kufer podczas tych testów?? Jeżeli nie to wpiąłeś się nie w te kable.[br]Dopisany: 16 Kwiecień 2009, 11:48_________________________________________________Aha jeszcze po montażu zwaguj autko i wyczyść błędy. I sprawdź czy po otworzeniu wyskakują jakieś niemiłe niespodzianki. Może komputer coś źle widzi, trzeba zwagować i popatrzeć.

Opublikowano

Robiłem test, z kluczyka zamyka i otwiera normalnie. Nie otwiera klapy, szyby odsuwa i zasuwa. Więc nie jestem w tych kablach co trzeba. Ale taki opis figuruj ei na forum i na elektrodzie, powiem więcej, już tak podłączałem ale sedana i starszego. Wszystko było ok. Tutaj tylko jakieś jaja się robią. Jeżeli ktoś wie, w jakie kable mam się wpiąć, to bardz proszę. Dodam, że centralka od sterownika ma możliwość konfiguracji wyjść (mogę sterować plusem, minusem i naprzemiennie).

Pozdrawiam.

Opublikowano

Bo w tamtej wersji nie było otwierania bagażnika z pilota. A tutaj jest. Podejrzewam że można to wyłączyć VAG-iem, ale w tym nie jestem obcykany i raczej szukałbym odpowiednich kabli niż grzegać mu w module.

Opublikowano

Witam.

Streowanie centralnym zamkiem najlepiej zlokalizować w bagażniku.

Z pompki centralnego zamka wychodzą dwa kable Biało-szare (sygnał otwarcia na jednym i zamknięcia na drógim).

Jeżeli uchyla ci się bagażnik to musiałeś się podpiąć pod kabel niebiesko-czerwony.

A co do drógiego pytania:

domykanie szyb:

czerwono-brązowy kabel na pierwszej kostce (kolor żółty) przy lewej stopie

kierunkowskazy:

kable czarno-zielony i czarno-popielaty w kostce nr 8(kolor żółty) przy lewej stopie

włącznik drzwiowy:

tu niestety nie pomogę bo sam nadal szukam :> ale jak już znajdę to dam znać.

Opublikowano

Dałem sobie radę.

Więc tak. Zamykanie jest z modułu komfortu (jak domyka szyby to zamyka auto). A otwieranie trzeba podłączyć w tej samej kostce brązowej do przewodu biało szarego. I tyle.