Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o ocenę logów - przed Chipem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od jakiegoś czasu miałem problem z jazdą na benzynie (jest LPG STAG) przy czym pompa zawsze wyła po przekręceniu klucza lub przy spadku obrotów. Korekty na benzynie długoterminowe sięgały 25%. Samochód na LPG chodził bardzo dobrze a korekty krótkoterminowe na biegu jałowym na LPG oscylowały między -3 a +5. Na benyznie chwilowe miały ok 25%. Wymieniłem na pompę używaną ori od kolegi który rozbił samochód, a samochód tamten nie miał problemu z jazdą na PB. Przepływomierz również  miałem z tego samochodu - mój stary mierzył maks 100g/s przy 6000obr, a ten około 110-113g/s również przy 6000obr. . Do rzeczy; Samochód przed wymianą pompy miał problemy z jazdą na PB przy pełnym bucie, raz szedł ok, a czasami po pełnym bucie miał dużo gorszą moc, czasami po odpuszczeniu gazu i dodaniu niegwałtownie od razu sie poprawiało przyspieszenie, problem nie występował przy równomiernym dodawaniu gazu. Po wymianie pompy samochód normalnie chodził przed 5 dni po czym znów delikatnie ale tym razem bardzo delikatnie oddzywa sie wycie pompy na ułamek sekundy po przekręceniu klucza, lub po opdaleniu. W trakcie jazdy cisza. Po tych kilku dniach znowu wrócił problem przy pełnym bucie samochód do 4000obr  idzie gorzej natomiast po przekroczeniu tych obotów nagle dostaje kopa do końca.  W między czasie wymieniono wtryski gazu na takie same nowe ale nie była regulowana instalacja. Korekty po skasowaniu błędów na benzynie, obie na 0% przez 6km, wydaje mi się że wtedy jeździ normalnie, problem pojawia się chyba po jeździe na LPG gdyż po przełączeniu na gaz korekty długoterminowe przez 5km urósły na -10%. Później  po przełączeniu na PB zaczynają się jakby problemy z tym przyspieszeniem, jak już kilka kilometrów się przejedzie to tak jakby ustępowało i korekty znowu zbliżają się do zera ale nie idzie to bardzo szybko. Załączam logi trochę chaotycznie zrobione bo robiłem je sam w mieście z laptopem na kolanach ale może coś wywnioskujecie co może być nie tak. Samochód ogólnie chce zawirusować a nie wiem czy stan silnika i o sprzętu ma się dobrze. Do gregora10 mam prawie 200km więc nie chce pojechać żeby się okazało na miejscu że trzeba wracać bo coś z silnikiem nie tak.  Doładowanie jakby nie do końca osiąga zadane. Przepływka trochę za mało chyba mierzy. Na kanale 020 w trzech kolumnach wychodzą jakieś wartości tylko w jednym na zero (nie wiem do końca czego to dotyczy).

Wszystkie logi robione na benzynie, ten jeden gdzie wartości lambdy są prawie 10% był robiony bezpośrednio po przełączeniu z gazu na benzynę.

Reszta zrobione po skasowaniu błędów i była koretka cały czas na 0%

Logi:

Po przełączeniu z gazu na PB: http://vaglog.pl/log-032_115_002_2522XA.html

Reszta już po sksowaniu błędów na korekcie 0% obie.

http://vaglog.pl/log-032_033_n09QJZ.html

http://vaglog.pl/log-020_118_FbJaH.html

http://vaglog.pl/log-002_118_78aiTM.html

Bardzo proszę o pomoc i analizę logów co może być nie w porządku.

Czy instalacja LPG może mieć wpływ na gorszą jazdę na PB np. przez złą regulację?

Bym zapomniał: Samochód ostatnio na LPG zaczął dużo palić po mieście ok. 15-16l, wydaję mi się ze benzyny też więcej spalał choć tego do końca nie wiem bo mało na niej jeździłem.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie pomoże?

Opublikowano

Ja bym zaczął od diagnozy pompy i sprawdzenia szczelności. Korekty krótkoterminowe wskazują na zbyt mało paliwa lub jakąś dziurę w dolocie

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Pompa jak wyżej napisałem została wymieniona na ori z rozbitego auta kolegi. Jest na 100% sprawna auto było bez LPG. Dzisiaj gazownik wyregulował instalacje i teraz korekty krótkoterminowe oscylują na -3 do +4 na benzynie podobnie. Wydaje się że lepiej auto jeździ i chyba zanikł brak mocy na benzynie ale wyjdzie jeszcze w praniu. Jeśli chodzi o ten przepływ jest chyba nadal dosyć niski i turbo chyba nie do końca trzyma zadane ciśnienie. Proszę powiedzieć jakie grupy zalogować jeszcze raz. Tym razem postaram się je zrobić z drugą osobą co by były poprawnie zrobione. Pozdrawiam

P.S ; za co odpowiada grupa 20?

Edytowane przez Nexmader

Opublikowano

002+ 115, 020+118

Zawartość dodana 15 minutes later

A gazie zrób 002+033

Opublikowano
  • Autor

Ok dzieki Czechcu. Jutro postaram się popołudniu wrzucić logi.

Pozdrawiam