Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Quattro - obliczenie rozmiaru opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może pomóc mi dobrać rozmiar opon żeby ogólna średnica kół przednich wyszła taka sama jak tylnych?
Felgi tył - 19" 9,5J - planuję naciągnąć oponę o wymiarach 225/35
Felgi przód - 19" 8,5J - jaką oponę dobrać żeby wyrównać średnicę?

Opublikowano

Kolego, nie chcę cie smucić ale ciężki temat cię czeka, wiem bo sam nad tym myślałem i odpuściłem :/ ALE bacznie będę obserwował temat co z tego wyjdzie :)

Opublikowano

a w czym dokładnie tkwi problem? Koniecznie chcesz mieć inny rozmiar opon z przodu i z tyłu? Bo felgi masz praktycznie identyczne... 8.5" to minimum 225 będzie... na 9" musisz już zakładać 235 minimum.

Zamienniki 225/35/19 policzysz sobie np. tutaj: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/225/35r19/ ;-)

idealnie byłoby mieć 305/25/19, ale są dwa problemy: A - nie wiem czy znajdziesz w ogóle taki rozmiar, B - nie wlezie to na 9" felgę ;) Trochę bliżej ale nie idealnie jest w przypadku 255/30/19 i to jest idealny rozmiar dla 9" felgi jeśli wierzyć tej porównywarce.

edit: jak chcesz naciągać wąską oponę na szeroką felgę, to powodzenia ;) widzę że nie o tym samym piszemy... :P

Edytowane przez was002

Opublikowano
  • Autor
33 minuty temu, was002 napisał:

a w czym dokładnie tkwi problem? Koniecznie chcesz mieć inny rozmiar opon z przodu i z tyłu? Bo felgi masz praktycznie identyczne... 8.5" to minimum 225 będzie... na 9" musisz już zakładać 235 minimum.

Zamienniki 225/35/19 policzysz sobie np. tutaj: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/225/35r19/ ;-)

idealnie byłoby mieć 305/25/19, ale są dwa problemy: A - nie wiem czy znajdziesz w ogóle taki rozmiar, B - nie wlezie to na 9" felgę ;) Trochę bliżej ale nie idealnie jest w przypadku 255/30/19 i to jest idealny rozmiar dla 9" felgi jeśli wierzyć tej porównywarce.

edit: jak chcesz naciągać wąską oponę na szeroką felgę, to powodzenia ;) widzę że nie o tym samym piszemy... :P

Jeżeli nie naciągnę 225 na 9,5" to nie zmieści mi się w nadkolach.  Problem dokładnie tkwi w tym żeby mi nie wyszły różne średnice koła przód-tył

Zawartość dodana 15 minutes later

Wszystkie dostępne kalkulatory niestety nie uwzględniają naciągu.
Gdybym naciągnął na 9.5" 225/40 a na 8,5" 225/35 to średnica będzie się zgadzała? Próbuję wymyślić jakiś dobry wzór żeby to obliczyć :decayed: