Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki NAJWIĘKSZY alternator {ALT}

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pytanie zapewne do osób parających się mocno rozbudowanym CA.

Potrzebuję do ALTa wsadzić mocniejszy alternator. Największy jaki znalazłem teoretycznie wchodzący to 150A.  To już nieźle , ale w poprzednim aucie 120A klękało a system nie rozwijał jeszcze skrzydeł. Celowałbym bym w około +200A. Problemem jest tutaj rodzaj mocowania i strasznie mało miejsca między kolektorem a korpusem obudowy alternatora. Czy ktoś z Was przerabiał już taki problem?

Uprzedzając pytania:

-tak, kable zasilające to spawalnicze 70mm2.

-tak ,Big3 zrobione na kablach 25mm2 (OFC)

-nie, aku nie jest seria,  aku 100Ah.

-nie, 120A to za mało.

- aktualny alternator i jego amperarz, cóż, będę miał na sprzedaż :)

- do wykarmienia 3 piece klasy AB.

-nie, kondensator nie rozwiąże problemu.

-nie, nie wsadziłem tuby 2000W. To "zwykły" nieco bardziej wymagający prądowo system 3-way.

-nie, w B6 jeszcze nie zamontowałem sprzętu audio, zaczynam od porządnego zaplecza prądowego. Wszystko po kolei. Kable, wygłuszenie, słupki itd.

Dziękuję z góry za wszystkie podpowiedzi i rady.  Mam nadzieję, że uda się coś wspólnie znaleźć, niestety upatrzone alternatory z q7 odpadają z przedbiegach ze względu na samo mocowanie.

Pozdrawiam

Arek

Opublikowano

Alternator 150A spokojnie ci wystarczy pod audio . Poza tym ari alternator 120A to jeden z większych stosowanych w autach . Zauważ że a4 b8 którego połowa wagi to elektronika a alternator 140A i jeszcze ma zapas . Ja bym nie kombinował tylko założył 150A i spokój , Jeśli byś robił auto na jakieś zawody to co innego wtedy można kombinować a tak to szkoda sobie głowy zawracać . Najlepsza opcją by było wpiąć się amperomierzem  i zobaczyć ile pobiera auto a ile zostaje w zapasie .

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za zainteresowanie !

Nie jest to takie proste jak się wydaje. Zgodzę się, że 150A to dużo z tym, że jest to pojęcie względne. U mnie to będzie mało, aczkolwiek jeśli nic innego nie uda się znaleźć to taki właśnie zamontuję. 

Zawody owszem kiedyś wystartuję ale z czystej własnej ciekawości aby usłyszeć opinie sędziów  - i nie będą to zawody dbDrag jak zapewne wiele osób myśli czytając temat tylko SQl. 

Tak dla zobrazowania - jeden ze wzmacniaczy posiada moc ok 800W w 8 Ohmach, bardzo dobra kontrola głośnika i ma odpowiadający mi profil grania.  Fabrycznie wbudowany bezpiecznik to 240A - ot i cała klasa AB :)