Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z przełącznikiem świateł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Wiem, że temat był wiele razy poruszany, ale i tak nie znalazłem konkretnego rozwiązania, a może ktoś będzie mi w stanie pomóc. Problem polega na tym, że przełącznik (8E0941531a) jest zepsuty i cały czas świecą xenony nie da się przełączyć miedzy 0 postojowe dzienne, dodatkowo nie działają halogeny, przeciwmgłowe i długie. Podłączałem już 2 przełączniki 8E0941531A (działający z innego B6) i 8E0941531B (działający z B7), oba przełączniki nie działy u mnie. Znalazłem ten temat i porównałem kolory kabli w pinach no i wychodzi, że najbardziej pasujący włącznik to 8E0941531C. Kostka wygląda dobrze, nie widać, żeby ktoś przekładał piny, a xenon ori w aucie po winie wyszło. Ktoś miał podobny problem z wyłącznikami i go w jakiś sposób rozwiązał? W załączeniu zdjęcia z kostki

PS: włączony tryb skandynawski jaki ma kod/binar?

17670950_1251633934935933_1569677130_n.jpg

17741382_1251633864935940_379856702_n.jpg

Opublikowano

Kolorystyka zgadza się dla MCE High z B6 i pasującym do niego przełącznikiem  8E0941531a

Problem masz od zakupu czy pojawił się w trakcie użytkowania?

Na początek powinieneś wymienić przełącznik na sprawny i odczytać błędy w MCE. Koniecznie sprawdź oznaczenie MCE (litera na końcu). Być może ktoś wymienił na zły model.  Ty powinieneś mieć  8E0 907 279 B lub  8E0 907 279 E. 

Model możesz też sprawdzić bez VAGa, umiejscowienie modułu jest widoczne w tym poście, niemniej w dalszej diagnozie problemu VAG raczej powinien być dostępny

w poniższym linku masz również kodowanie. Jeśli masz zakodowany try skandynawski to po przekręceniu zapłonu xenony będą się świeciły zarówno w pozycji 0 jak przy ustawieniu na światła mijania.

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem samochód to już tak było.  8E0941531a miałem z innej b6 i dalej było to samo.  8E0 907 279 B z b7 miałem też dalej to samo było.

Opublikowano

Czyli problemem jest że w każdej pozycji działają ksenony, nawet na postojowych oraz brak świateł przeciwmielnych i drogowych?

Może to nie jest problem włącznika. Najlepiej zacznij od sprawdzenia jakie masz MCE. Sprawdź też czy kabel fioletowy nie jest gdzieś rozcięty.

Edytowane przez bobikos

Opublikowano
  • Autor

Numer z mce 8E0 907 279 B i błąd zepsutego przełącznika.  Ale dawałem inne i nic. Brak czujnika zmierzchu 

Zawartość dodana 19 minutes later

Więc jaki powinien być wlacznik? A, C?

Opublikowano

Sprawdź czy na zapłonie masz +12V na pinach 1, 2, 15

Opublikowano
  • Autor

No jest + 12 na tych pinach.  Teraz rozebralem ten zepsuty przelacznik i złożyłem.  Teraz jak dam 0 to świecą tylko drogowe. Jak dam na drogowe to pala się xenony halogeny i mgielne i działają długie.  Przelacznik 531a

Opublikowano

Sprawdzałeś czy masz poprawnie zakodowany MCE? Jeśli tak to: załatw sobie dobry przełącznik. Na forum obdrapane można kupić za grosze.

Info o drogowych światłach idzie do MCE po CANach więc do sprawdzenia jest też manetka i moduł kierownicy. Jeśli to nie pomoże to wg mnie będziesz musiał rozejrzeć się za nowym MCE. 

Zawartość dodana 2 minutes later

drogowe = długie,

normalne światła to światła mijania, to tak dla wyjaśnienia.

Opublikowano
  • Autor

Tak wiem pomylilem sie. Ogolnie to wydaje mi sie ze jak nie widzi przelacznika to zapala mijania. I chce zalatwic przelacznik zeby nie bylo bledu bo w kodowaniu jest tryb skandynawia i zobaczymy co sie bedzie dzialo

Opublikowano

W pozycji 0 światła mijania załączają się w dwóch przypadkach:
- zakodowany tryb skandynawski
- przerwa na fioletowym przewodzie

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiazany. Tak jak myslalem. Nie widzial przelacznika i zapalal xenony. A druga sprawa to tryb skandynawski. Dzieki bobikos za pomoc :)