Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B7 1.8T quattro] Przegub zewnętrzny tył - wymiana.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Pytanie dość banalne,

otóż chcę zabrać się za wymianę tylnego prawego przegubu (w związku z koniecznością wymiany pierścienia i czujnika ABS ).

Wczoraj ściągnąłem koło i fakt, że auto ma 12 lat przysporzył mnie kolejny raz o zawrót głowy... oprócz urwanej śruby od czujnika, z którą myślę, że sobie poradzę -  kompletnie wszystko pokryte jest grubą rdzą, strach pomyśleć co zacznie się dziać jak zacznę rozkręcać :-D

Dlatego zdeycdowałem się najpierw sięgnąć po poradę. No właśnie - co najlepiej uwolnić - odkręcić , żeby w jak najmniej inwazyjny sposób wymienić ten przegub ? Ktoś ma doświadczenie  z tym samochodem ? W internecie nie mogę znaleźć absolutnie nic na ten temat.

Opublikowano

duzo roboty chyba nie ma przy tym, odkręcasz śrubę od piasty(imbus 17) i 6 srub przegubu wewnetrznego od dyfra  jak sie nie myle imbus 6, jak po tym ciezko bedzie wygrzebać półośke to najlepiej wytargać cały dyfer czyli 12 srub od przegubów wewnetrznych lewego i prawego, 6 srub od wału napedowego przy dyfrze , 3 sruby od poduszki dyfra tej z lewej strony i dwie nakrętki od śrub trzymających tył dyfra do sanek :)

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano

ukręcenie sruby od czujnika abs to normalka ja ukręciłem oczywiście z kazdej strony co do czujników to jeden mi nie chciał wyjść i go całkowicie zdemolowałem drugi po długim polewaniu go i delikatnym rozruszaniu wyszedł ale i tak kupiłem dwa nowe.a ten uratowany trzymam w garażu :)

pierścień od ABSu mozliwe że bedzie wymagał tylko wyczyszczenia druciakiem ale to zobaczysz jak wyjmiesz półośke

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano
  • Autor

MemberA4 a jak poradziłeś sobie ze śrubkami ? :-D nawiert i wykrętak ? Pierścień od ABS pęknięty, akurat ustawił się w odpowiedniej pozycji - można było zobaczyć pęknięcie przez dziurkę od czujnika :-/

No nic, biorę się dzisiaj za to.

Generalnie problem powstał przez mechanika, który rozpierdzielił cały czujnik nie sprawdzając najpierw pierścienia, a potem jak zobaczył pierścień, powiedział, że pęknięty pierścień uszkodził czujnik i dlatego go musiał "wysłuskać", gdzie teraz logicznie rzecz biorąc raczej tylko pierścień był pęknięty....

Dlatego zabieram się za to sam, mimo braku czasu. Mam nadzieję, że pójdzie sprawnie.

Dzięki!

Opublikowano
2 godziny temu, reizer napisał:

MemberA4 a jak poradziłeś sobie ze śrubkami ? :-D nawiert i wykrętak ?

jedynie nawiercanie coraz wiekszym wiertłem aż mogłem reszte wydłubać bo wykrętaka nie mam na stanie :)

Opublikowano
  • Autor

Zrobione, półoś nie wychodzi cała co prawda, i przegub od koła nie wyjdzie do momentu aż nie odkręcimy amortyzatora, ale da się zrobić.

Śruba rozwiercona, otwór nagwintowany na nowo - wszystko hula :-)

Dzięki wielkie jeszcze raz!