Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AAH] Zapowietrzony układ, zamarza parownik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestem po wymianie termostatu( nie tak strasznie jak piszą , cała robota 3 godziny bez sciagania rozrządu :evil: ), jednak pozostał mi problem z odpowietrzeniem reduktora . Cały układ działa dobrze temperatura ok, ogrzewanie jest, natomiast reduktor zamarza. Dopiero po osiagnieciu przez silnik 90 stopni i potrzymaniu go przez 30 sec na obrotach 4-5 tyś reduktor zaczyna nagrzewać się i w 20 sec z 9 stopni robi się 85 stopni na reduktorze. Reduktor znajduje się na dole lewego nadkola. Przed wymianą termostatu nie było najmniejszych problemów z reduktorem. Jak to odpowietrzyc? :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

ale przy - 15 było ok , dopiero wczoraj po wymianie termostatu zaczęły się cyrki.Płyn do -30 stopni a za oknem jest koło 0. :tongue4:

Opublikowano

Gdzie masz podpięty reduktor??

Opublikowano
  • Autor

temperaturę łapie szybko - po ok 5 min, ciepło leci po 2 min, po wymianie termostatu odpowietrzałem zgodnie ze wskazówkami kolegów z forum, i dolny i górny wąż ciępły,. Jedyne na co zwróciłem uwage, to ,że jak juz przegonie auto i złapie obieg na reduktorze to górny wąż od chłodnicy robi się lekko twardszy, po odkręceniu korka w zbiorniczku ucieknie ciśnienie i cała historyjka od nowa... :mysli: a może wyciągnąć czujnik podwójny (G62 G2), słyszałem ze nim tez mozna sprawdzić poprawne odpowietrzenie w V-kach ( według książki sam naprawiam) :blink:

Opublikowano
  • Autor

Układ naprawiony, poprawnie odpowietrzyłem układ :gwizdanie:

Mam wskazówke dla tych którzy walczą z temperaturą po wymianie termostau. Ja po zamontowaniu termostatu (ori) i odpowietrzeniu miałem temperature 94 stopnie ( vag ) poczytałem na forum ze temp powinna byc 90 więc zaczełem dalej odpowietrzać i tak się na odpowietrzałem ze zapowietrzyłem układ konkretnie :polew: , temp na kompie zaczeła skakać od 96-110 stopni. po prawidłowym i całkowitym odpowietrzeniu układu temp spadła równiutko na 90 stopni. Wniosek taki jezeli po wymianie termostatu macie np 100 stopni po zagrzaniu ( vag lub climatronik bo wskaźnik cały czas miałem 90) , to układ nie jest 100% odpowietrzony. piszę bo wiem, że sporo osób po wymianie boryka się z takim stanem podgorączkowym :decayed:

PS Sorry za OT