Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zatrzymujace się koło kompresora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie, Przypadłość:

Po odpaleniu auta i włączeniu klimatyzacji pasek klimy zaczyna popiskiwać i nagle koło kompresora się zatrzymuje, a pasek się ślizga po nim. Tak jakby sprężarka nie mogła ruszyć. Po przegazówce kompresor rusza i klima normalnie chłodzi ale pasek lekko popiskuje. Po przejechaniu około 20km czyli dobrym rozgrzaniu auta wszystko ucicha nic nie piszczy, a klima nadal chłodzi świetnie. Byłem w serwisie AC sprawdzili kompresor, chodzi lekko, a w środku zero brudu czy opiłków - dolali oleju ale nie pomogło. Dysza rozprężna czysta bez zabrudzeń.

Macie pomysły co może być przyczyną ? Zastanawiam się czy być może stary osuszacz może powodować nagłe zwiększenie ciśnienia i zatrzymywać kompresor ? Już szukam wszędzie wyjaśnień :) Każda sugestia mile widziana.

Opublikowano

Może to zbyt luźny pasek lub zużyty napinacz? Pierwszy raz słyszę żeby komuś pasek na klimie piszczal. ....

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

pasek już chyba z 10 razy ruszałem. Próbowałem rózne ustawienia. Od luźnego do mega napiętego. Napinacz nowy i koło na sprężarce też nowe. Jeden spec mi oznajmił że zaciera się sprężara. Ale gdyby tak było to czy nie powinny być opiłki w ukladzie i zapchana dysza rozprężna ? Jeszcze tylko osuszacza nie wymieniałem. No i kolejna przypadłość to to ze śmierdzi po wyłączeniu klimy... Ale to raczej nie ma nic wspólnego z zatrzymującą się sprężarką...

Opublikowano

Miałem dzisiaj taki sam problem ale w fieście 7, problemem okazała się zbyt duża ilość gazu

Opublikowano
  • Autor

Od zeszłego roku się z tym problemem bujam, a w między czasie jak zmieniałem koło na sprężarce to odsysałem gaz i wciskałem jeszcze raz. Czyżby jeszcze raz nabili za duzo? bo zarówno przed odciągnięciem gazu jak i po ponownym nabiciu problem pozostał. Z drugiej strony po dłuższej jeździe przestaje popiskiwać i wszystko ładnie działa.

Opublikowano

Wczoraj zerwało mi sprzęgło na klimie..... Ponoć powodem w sprężarkach 6seu14c jest najczęściej zawór sterujący. Musze obadac temat co było przyczyną bo sama wymiana sprzęgła może na krótko pomóc.

Opublikowano

Jestem juz po naprawie, zmieniłem samą tarczke zabieraka i łożysko przy okazji, koszt 113zł z wysyłką. Sama sprężarka chodzi lekko i płynnie. Na środkowej części starego zabieraka na jednym z listków zrywnych był rdzawy nalot świadczący o starym pęknięciu. Także wygląda na to że sprzęgło puściło ze zmęczenia materiału.