Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Objawy - szarpanie jakby nie pracował na jednym cylindrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam jakiś dziwny problem  z moim audi 1,6 ALZ. Otóż jechałem  teraz na urlop i w pewnym momencie auto zaczęło szarpać i zaczęła migać kontrolka check silnika. Byłem już blisko celu, więc jakoś dojechałem. Na miejscu oddałem auto do warsztatu i wymieniono mi moduł zintegrowany cewki zapłonowej. Wczoraj wracałem do domu i w czasie pierwszych 50 km wszystko było super, ale potem znowu to samo - migający check silnika i szarpanie. Miałem w perspektywie do przejechania 300 km lekko się załamałem. I przy migającym checku i szarpaniu (przy pewnych prędkościach było to mnie odczuwalne) jechałem jakieś 150 km po czyn nagle check przestał migać i zapalił się na stałe a auto przestało szarpać. I jechało bardzo dobrze. I tak dojechałem do domu bez problemu.

Co to może być? Bo wygląda na to, że to jednak nie cewka i być może wymieniono mi ją niepotrzebne.

Edytowane przez Adam_Opole
literówki

Opublikowano

na początek sprawdź jakie błędy wywala

Opublikowano

Jakiej firmy cewkę ci założyli? Sprawdzili przewody i świece? Podłącz pod komputer i sprawdź błędy.

Opublikowano
  • Autor

W warsztacie w którym wymienili mi cewkę, powiedzieli, że był błąd wypadania zapłonów na jednym z cylindrów. Tylko, że może było to mało precyzyjne, bo mieli dość prosty i uniwersalny ten komputer. Jutro pojadę do kogoś, kto ma VCDS, to wtedy zobaczymy. Aczkolwiek nie zdziwię się, że jak błąd będzie identyczny.  Dam znać

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, bodzio.c napisał:

Jakiej firmy cewkę ci założyli? Sprawdzili przewody i świece? Podłącz pod komputer i sprawdź błędy.

Tego nie wiem. Ale sam wymieniałem u siebie świece i przewody profilaktycznie ok. 5 miesięcy temu. Założyłem NGK.

Opublikowano
  • Autor

Jak wstępnie rozmawiałem z jednym z mechaników z Opola, to powiedział, że może być problem z zaworami i czeka mnie ściąganie i robienie głowicy. Tylko nie wiem, czy zawory tak sie zachowują,  że raz działają a raz nie....

Opublikowano
  • Autor

Błąd (jedyny) odczytany VCDS to "wypadanie zapłonu na cylindrze 2". To, co także się pokazało, to niskie napięcie akumulatora, która trochę skakało. Sprawdzone ładowanie i jest w porządku. Akumulator do wymiany i jutro będzie nowy.  Pokazało się też, niższe napięcie na wtryskiwaczu 2. Wszędzie było ok 0,82-0,84V, a na drugim 0,70 V.  Jak wymienię akumulator, to sprawdzimy to jeszcze raz. Jak dalej będzie problem z obniżonym napięciem na tym wtryskiwaczu, to pewnie będzie do wymiany. A tak na marginesie, to wie ktoś, jaki typ wtryskiwacza jest w tym silniku?

Edytowane przez Adam_Opole