Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 TDI BLB Szarpie silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po kilkumiesięcznej walce z telepaniem silnika na jałowym poddaje się i spróbuje tutaj zasięgnąć opinii.

Od bardzo długiego czasu (kilka lat temu) bywały okresowe problemy z pojedynczymi "szarpnięciami" silnika przy temperaturze płynu chłodniczego  między 65 a 85 stopni. Wyglądało to tak jakby na ćwierć sekundy wypadał zapłon na którymś cylindrze.

Nie przejmowałem się tym, bo usterka występowała sporadycznie i tylko na "dogrzewaniu silnika"

W ostatnich miesiącach pojawiło się kilka dodatkowych usterek i postanowiłem zająć się tematem.

Problem z autem pojawia się już w chwili zapalenia. Czy zimny czy ciepły odpala szybko ale z uderzeniem i czasem jest efekt, jakby łapał na 3 cylindry i po sekundzie stabilizuje się.

Do tego odczuwalne w kabinie są szarpnięcia silnika, a pod maską widać podczas pracy chwilowe kołysania motorem.

Ciekawostką jest fakt, że w momencie obciążenia silnika, czyli załączenia napędu na skrzyni w pozycję D lub R, szarpnięcia słabną o 80% lub wcale nie są wyczuwalne i podobnie się dzieje w momencie załączenia sprężarki od klimy. Na VCDS obroty biegu jałowego w momencie drgań skaczą z 903 na 882. Przy wrzuceniu napędu D stabilizuje się na 903. 

Przy przełączeniu z napędu (D lub R) na luz, czuć systematyczne i szybkie telepanie budą przez 3 sekundy po czym uspokaja się i znów są pojedyncze szarpnięcia.

Wtryski oddałem kompletem do regeneracji a Vacum pompę wymieniałem dwa razy na używki (jedna przeciekała) i bez zmian.

Dodam że w filtrze paliwa przed wymianą vacum zaobserwowałem ślady oleju.

Czy ktoś na forum spotkał się z podobnym przypadkiem? Jakieś wskazówki?

Edytowane przez nexusmax