Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny sygnał dzwiękowy chyba z przepustnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Borykam się z problemem dłuższy czas i potrzebuję pomocy.

Autko nagle przestało dobrze palić ,po dłuższym postoju szczególnie z rana gdy jest troszkę chłodniej odpala na 5 sekund nagle gaśnie i następnie trzeba długo i wiele razy ponawiać zapalanie . Z ciekawości sprawdzałem zaraz po takich próbach świece - są bardzo mokre . Wygląda to jakby go zalewało.

Wymieniłem regulator ciśnienia paliwa, czujnik temperatury płynu chłodzącego, oraz wtryskiwacze - te co prawda na używki lecz efektu brak.

Przypadkiem usłyszałem po załączeniu zapłonu ale nie uruchamiałem silnika dziwny sygnał dzwiękowy który nagrałem jako filmik którego link załączam do youtube.

Chciałbym prosić o sprawdzenie czy taki sygnał powinna wydawać przepustnica ,dla mnie dziwnie to wygląda może ona jest powodem że ssanie źle lub wcale nie działa.

Dodam jeszcze że gdy autko w końcu przepali się troszkę i nabierze odrobinę temperatury to pracuje normalnie ,czyli normalnie nim jeżdżę , odpala normalnie bez problemu aż do następnego dłuższego postoju.

A jeszcze jedno gdy jest spory upał to jakby troszkę lepiej odpala ,tzn. jest dalej ten efekt dławienia ale lżejszy.

Dodaje link do filmiku na youtube https://youtu.be/TPhewFRWpvo

Edytowane przez grzess1

Opublikowano

Film nie działa.

Jak odpala i gaśnie to masz problem z immobliserem. Trzeba dostać się do immbolisera i wyczyścić styki.

Jak nie masz ssania na zimnym silniku to przepustnica do wymiany.

Edytowane przez k232

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie nie działał był ustawiony na prywatny a byłem pewny że ustawiałem na publiczny , zmieniłem powinno być dobrze.

Może teraz poproszę o sprawdzenie czy tak ma działać przepustnica po przekręceniu kluczyka.

O ile się orientuję to w tym modelu nie ma adaptacji przez vag tylko przez przekręcenie kluczyka na jakieś 2 min ?

A co do immo to dobrze działa już kiedyś czyściłem . Tutaj objaw jest troszkę inny co prawda pierwsze odpalenie wskazuje że to immo odłącza zapłon lecz poźniej to już widać że tak jakby go zalewało ponieważ świece są mokre a pali jakby na jeden dwa gary oraz jak trzymam nogę na gazie to troszkę bardziej łapie ale potrafi pierdnąć w tłumik.. Może uda mi się nagrać filmik z tym defektem. Mam wrażenie że przepustnica źle dobiera skład mieszanki przynajmniej na zimnym silniku i dlatego nie może odpalić.  Jeszcze takie pytanie sprawdzałem na vagu temperaturę silnika i na wskaźniki i pokazywało mi na silnik 20 lub 30 stopni a na wskaźnikach 50 oczywiście na zimnym silniku , wymieniłem czujnik sądząc że jest uszkodzony lecz później doczytałem że tak na zimnym silniku ma pokazywać - no i nie wiem gdzie tu prawda bo w sumie po wymianie dalej tak pokazywało.

Opublikowano

Na zimnym vag będzie Ci pokazywał 30 stopni ale jak masz przekłamanie 20 stopni to za dużo. Kup oryginalny czujnik i ma być dobrze.

Tak ma przepustnica działać, u mnie jest tak samo. Jak masz mokre świece to zajmij się wtryskiwaczami benzynowymi.

Adaptację przepustnicy jak najbardziej robisz vagiem, bardziej prawdopodobne przez vag niż przez kluczyk.

Opublikowano
  • Autor

Czujnik wymieniłem na EPS jakaś włoska firma niby dobra.

Wskazania na zimnym są różne lecz jak dojdzie do 50 C to się wyrównuje więc jest chyba dobrze. Mnie interesowało czy na zimnym silniku taki pomiar jest dobry.

Wtryski wymieniłem na używki i nic to nie zmieniło . 

Już nie wiem za co się brać...

Opublikowano

A komplet uszczelek pod pokrywą zaworów i pod świecami zmieniałeś?

To Ci napisałem, że na zimnym masz za duża różnicę, zobacz jak w czasie jazdy masz temp. Jak stoi przed 90 to tak ma być.