Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 1.9 TDI AJM 116KM Problemy z Turbiną i doładowaniem i przeładpowaniami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Standardowy problem z doładowaniem i przeładowaniem przy obrotach około 2200. 

U mnie było to tak: Czasami przeładowało sporadycznie czasami cięło kilka razy dziennie. To poczytałem na forum że zacinają się kierownice. Wyciągnąłem Turbinę i oddałem do regeneracji z wyczyszczeniem. Po założeniu było trochę lepiej ale samochód nie ciągnął jak powinien. Tak jak by mu trochę czegoś brakowało, ale nie cięło przy 2200 obr. Szukałem dalej wymiana wężyków, sprawdzenie zaworka jednostronnego i nic. Po roku od czyszczenia znowu się zaczęło. Znowu cięło go ale sporadycznie. Tym razem sam wyciągnąłem turbinę i rozebrałem. Muszla i kierownice były ogólnie w dobrym stanie. Trochę czarnego może nie nagaru tylko sadzy jak z spalin. Kierownice pracowały luźno. Wyczyściłem wszystko i poskładałem. Cięcie raz było raz nie. Wkurzająca sytuacja szczególnie gdy zachodziła sytuacja wyprzedzenia. Sprawdziłem też czy grucha trzyma ciśnienie i było bardzo dobrze. Nic nie uciekało. Ale zauważyłem że pedał hamulca po dłuższym postoju twardnieje szybciej niż kiedykolwiek. I jak pedał był miękki np. dnia następnego rano to mnie nie odcinało, a jak był twardy nawet po paru godzinach od postawienia to dźwięk pracy silnika był inny ( jak by warczał- ciężko opisać trzeba posłuchać i porównać, i nie było słychać gwizdu turbawki) i prawie zawsze jak pogazowałem szybciej na dłuższym odcinku to odcinało. Brakowało już pomysłów i kasy. postanowiłem że sprawdzę coś czego jeszcze nie ruszałem, i  zacisnąłem opaskę zaciskową (TRYTYTKĘ) Na "Gumie serwa grodzi" tu koło tego wąsa. Było o niebo lepiej, więc kupiłem gumę serwa w grodzi silnika a podszybiem 8D0 611 743 B za 25 zł. 

Guma serwa grodzi.jpg

I pomogło jeżdżę już ponad 3 miesiące i nic się nie dzieje. Ma dużo lepsze przyśpieszenie. Pedał jest na drugi dzień miękki. Ale i tak twardnieje po dłuuuuugim postoju ponad dzień, anie jak było wcześniej że już po paru godzinach. Jest różnica. Planuje jeszcze wymienić gumę w samym serwo 861 612 175 koszt około od 5 - 20 zł    ten element NR. 4 W te dwie gumy wchodzą główne rurki podciśnienia całego układu silnika. Główna magistrala.

Guma serwa.jpg       1.png

polecam sprawdzić może pomoże. Czasami są to banały których najmniej się spodziewamy. To tylko gumy i po paru latach nikt tego nie wymieniał i ma prawo się rozkalibrować. Różnica w otworach była duża. Może jak bym miał miernik podciśnienia "wakuometr" szybciej bym doszedł do tego że gdzieś to podciśnienie ucieka i jest za małe żeby odpowiednio sterować poziomem gruszki co idzie z sterowaniem kierownic.  No ale można na piechotę :) tylko szkoda że tyyyllleeee czasu.  q:(

Życzę powodzenia, może pomogę. 

GORĄCO POLECAM TĘŻ JAKO LEKTURĘ :

ORAZ 

Edytowane przez wierzbickidariusz