Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Przerwa techniczna od 18:00. Wracamy najszybciej jak to będzie możliwe.

wymiana pompki sprzegła.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wymieniem pompkę sprzęgła,powodem wymiany było ślizgające się sprzęgło.

Napisze coś o tym dla potomnych puki pamiętam a foty wrzucę za parę dni.

Co potrzeba:

Imbus 6mm,(może być nawet ten najprostszy łamany)nasadkę 8 mm najlepiej z przedłużka,długi masywny śrubokręt,kilka drewnianych klocków,płyn hamulcowy,magnez na przedłużce ,śrubokręt płaski,przewód do zaślepienia zbiorniczka płyny hamulcowego fi 8 mm na końcu zaślepiony śruba itp,strzykawe 100ml

Wiec imprezę zaczynamy od zdjęcia osłony pod kiera.

Wiadomo wpierw zaślepka potem odkręcamy 2 śruby i dwie obok kiery jedna po lewej druga po prawej.

Kostki itd odpinamy.

Odjeżdżamy z fotelem jak najdalej sie da i kierujemy sie bliżej zespołu z pedałami:decayed:

Dostęp jest w miarę ale mimo to będzie nam brakować miejsca chwilami.

Wpierw ściągamy zawleczkę z pedału.

Wystarczy podważyć ja od spodu i wysunąć delikatnie w lewo.

Następnie bierzemy się za sprężynę od pedału sprzęgła(co prawda nie przeszkadza ona w odkręceniu pompki ale z nia ciężko jest zamontować przewód)

Aby ja zdemontować musimy ścisnąć sprężynę tak by oba jej końce wyszły z półksiężyców (uwaga by nie pogubić tych plastików w kształcie półksiężyca)

Od strony pedału wystarczy wyciągnąć ja z miejsca,także plastik.

Przechodzimy pod maskę.

Delikatnie zdejmujemy przewód ze zbiorniczka płynu hamulcowego następnie zakładamy zaślepkę.

Bierzemy strzykawe i ściągamy możliwie najwięcej płynu przewód dajemy na bok.

Następnie płaskim śrubokrętem delikatnie podważamy zawleczkę z szybko złączki przewodu pompa wysprzeglik(znajduje sie ona koło serwa po prawej stronie)

Zawleczkę wyciągamy i kitramy w bezpieczne miejsce:wink:

Teraz może być trochę trudno ale bierzemy duzy śrubokręt oraz klocuszek,nad przewodem dajemy klocka robiąc dźwignie i podważamy śrubokrętem tak by przewód nam wyskoczył.

Od razu powiem ze siedzi on ciasno wiec musi nam wyskoczyc cały. 

Kiedy nam sie to uda śmigamy do auta i płaskim śrubokrętem podważamy przewód który znajduje sie na pompce,następnie odkrecamy dwie sruby na imbus 6 mm.

Mimo tego ze pompka została odkręcona nie chciała wyjść.

I teraz sa dwa sposoby albo podważymy ja od środka tzn musimy podważyć podkładkę miedzy pompka a przewodem wysprzeglika albo wejdziemy od góry od strony serwa delikatnie pukniemy w wystającą czesc pompki,ja zrobiłem to drugim sposobem.

Jak juz wyjmiemy pompkę to teraz w nowej pompce wysuwamy możliwie najdalej uszczelkę oraz podkładkę i lekko pod katem wkładamy pompkę na swoje miejsce,musi dojść nam równo,albo smarujemy smarem gume wraz z podkładka i przyklejamy do auta a nastepnie delikatnie wsuwamy pompke.

Jak sie nam uda to łapiemy pompkę na jedna ze śrub i nakładamy przewód,będzie ciężko ale uda sie nam to,przewód musi dojść do samego korpusu pompki.

Po tym przykręcamy 2ga śrubę i zakładamy plastiki na sprężynę następnie zakładamy sprężynę na plastiki i pedał sprzęgła.

Jak nam się to uda to wtykamy zawleczkę i dociskamy zacisk.

I teraz najtrudniejsze tj musimy wcisnąć przewód od wysprzeglika w szybozłączce.

Wpierw wciskamy lekko zawleczkę tak by weszła nam ale nie do końca.

Mozemy tez wcisnac ja całkowice a ona pod naporem przewodu spkojnie podda sie i bedzie czuc moment w którym załapała.

Ja pomogłem sobie klockami i grubym srubokretem,przewód musi wejść dość głęboko tak by zawleczka nam zaskoczyła.

To zajęło mi duzo nerwów i czasu.

Teraz przez przewód wlewamy płyn hamulcowy i zakładamy przewód na zbiorniczek.

Skręcamy osłonę i bierzemy sie za odpowietrzenie.

Dolewamy płynu az pod korek i pompujemy pedałem pod koniec wciskając pedał az do końca.

Odkręcany lekko odp w wysprzegliku az pojawi sie płyn.

Pierwsze parę razy poleci samo powietrze i musimy pomoc pedałowi tzn odciągnąć go od podłogi.

Odpowietrzamy tak długo az pedał sprzęgła wróci sam prawie na swoje miejsce.

Mi pomagała 8 latka wiec mysle ze operacja odpowietrzania jest łatwa i najfajniejsza w tym wszystkim.

Co dała zmiana??

Pedał sprzęgła pracuje lżej,auto nie szarpie na niskich obrotach a przede wszystkim sprzęgło nie ślizga sie jak szalone.

Foty zapodam jak znajde dłuzsza chwile,chodz w sumie nie duzo ich mam.

Z sieci znalezione,moze pomóc:

http://www.myaudis4.com/

Edytowane przez wesz82