Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 TDI AFN - turbina AWX, kolektor ssący AWX, brak EGR i KAT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zeszły weekend wymieniłem własnoręcznie w garażu turbosprężarkę z AFN na zregenerowanego AWXa, kolektor ssący zastąpił AWX, w miejsce EGR wstawiłem flanszę, a wyjście z kolektora wydechowego zaślepiłem, kat już dawno temu został wypatroszony. Wszystkie uszczelki, nakrętki, śruby i podkładki są nowe. Kolektor wypalony, wyczyszczony Starwaxem i Akrą, rury dolotowe umyte, nowy filtr powietrza. Przyszedł czas na logi. Notlauf odszedł w zapomnienie, nie zauważam żadnych problemów z samochodem, ale chciałbym upewnić się, czy wszystko jest w porządku. Instalacja podciśnienia jest szczelna, sprawdzałem ją wakuometrem, N75 rozbierałem i wyczyściłem w środku po czym skleiłem go. Z tego co sam zauważyłem, to kąt początku wtrysku przy przyjmuje niższe wartości niż norma przy niższych obrotach. Zawyżona masa powietrza wynika z braku EGR. Co do wykonania samych logów, to zauważycie w położeniu pedału przyspieszenia, niektóre logi rozpoczynają się sekundę przed wciśnięciem pedału przyspieszenia i kończą się po odpuszczeniu - kwestia zgrania. Ciężko było mi uzyskać temperaturę płynu chłodzącego, temperatura powietrza wynosiła 2,5 stC, a chłodnica nie jest zasłonięta. W logu dynamicznym 010 głowa walczyła z nogą i położenie pedału chwilowo spadło do 98,8, ponieważ przejeżdżałem niepozamiatany fragment ślepej drogi - logi wykonuję przy stadionie w Gdańsku, po zimie jeszcze nie do końca posprzątano skrajne części tej drogi ;) Silnik nie był chipowany, program nie był modyfikowany. To pierwsze mechaniczne modyfikacje jakie wprowadziłem :) Liczę na Wasze opinie, czy zauważacie jakieś odstępstwa, problemy?

Przebieg: 345400 km

Przebieg turbiny: 160 km

Brak jakichkolwiek błędów

Statyczne (zimny silnik, od razu po odpaleniu)

17-003

01-007

Statyczne (ciepły silnik)

01-000, 001, 003

01-004, 007, 013

17-003

01-013

01-004

01-001

BS (ciepły silnik)

01-000

01-003

01-004

01-011

Dynamiczne (ciepły silnik)

01-000, 001, 004

01-003, 008, 011

01-003, 011

01-010, 011

Edytowane przez Undisclosed

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Sytuacja uległa zmianie w czerwcu, dlatego zwracam się do Was o pomoc w analizie sytuacji względem logów po wymianie turbiny. Przy 2800obr/min samochód łapie notlauf. Zerknijcie co może być nie tak :( Czy to klasyczne zabrudzenie kierownic, czy zauważacie coś innego? Turbina jest na gwarancji. Czy jej czyszczenie na wlasna reke złamie jej gwarancje?

Oto ruch sztangi w 011BS:

Podciśnienie między N75, a gruszką w 011BS:

A oto logi, wszystkie rozpoczęte bez notlaufa, ale wszystkie kończą się notlaufem. Logi wykonywane na rozgrzanym silniku, na 4 biegu.

003 dynamiczny: http://vaglogger.apphb.com/log/5b2d645fcead179a1c1c4095

008 dynamiczny: http://vaglogger.apphb.com/log/5b2d6461cead179a1c1c4096?AuthKey=63b8d67521d84c71b3893d6c7796e23d

000 dynamiczny: http://vaglogger.apphb.com/log/5b2d645ccead179a1c1c4094?AuthKey=ab863487e3854d80b8a2edfb6763ac8d

011 dynamiczny nadpisywałem i żaden portal obsługujący logi nie chce go przeczytać, więc wybaczcie ale wrzucam rozdzielony excel z wykresem (załączony plik)

LOG-01-011-xxx-xxx.xlsx

Edytowane przez Undisclosed

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nikt nie odpowiada, ale może komuś przyda się kontynuacja tego wątku. Na chwilę obecną turbina jest odesłana w ramach gwarancji. Podejrzewam, że geometria jest zaklejona/wadliwa, a z drugiej strony zauważyłem taki luz poprzeczny na wałku: