Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] Kontrolka EPC oraz Engine Management

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Dzis mialem bardzo dziwna sytuacje.Zatankowalem na stacji 10 litrow shell vpower99.po czym ruszylem w droge.caly czas jechalem jakies 110-120 autostrada i nagle szarpnal mi silnik ale tylko raz,ale jechalem dalej.Po jakims czasie przyszlo mi hamowac wiec wrzucilem 3 potem 2 i samochod zgasl.Odpalilem go jeszcze raz bez problemu ale pojawila sie kontrolka EPC i jakas taka zolta w ksztalcie silnika(engine management) i silnik mial caly czas obroty 1200 i nie chcial zejsc nizej,ale jechal normalnie....Po czym pomyslalem ze moze ta benzyna jakas do d*py i zajechalem na stacje i zatankowalem zwyklej 95.po zatankowaniu zgasla kontrolka EPC ale nadal swiecila sie ta zolta(engine management).po przejechaniu jakis 20km zgasilem samochod i odpalilem jeszcze raz i juz nie ma zadnej kontrolki.Czy ktos wie co moglo byc przyczyna???wydaje mi sie ze to moze ta benzyna ale pewnosci nie mam.prosze o pomoc.pozdrawiam[br]Dopisany: 15 Luty 2009, 20:25_________________________________________________panowie i panie nikt nic nie wie??

po raz kolejny zapominasz o używaniu prefixów przy nowym temacie...............

Opublikowano

Kontrolka EPC to pedal gazu, poniewaz nasze auta maja elektroniczne przepustnice,

po zalaniu paliwa wysokooktanowego komputer musi zmienic afr, najwyrazniej z jakiejs przyczyny tego nie zrobil i doszlo do spalania stukowego bo mieszanka byla zbyt bogata, byc moze filtr powietrza przypchany, najlepiej zalej v-power i zapnij VAG-a

Opublikowano
  • Autor

wczesniej tez lalem v-power i bylo ok tylko z innego dystrybutora.wydaje mi sie ze jakies stare paliwo tam mieli bo malo kto tankuje drozsze paliwo albo jakis syf.jak narazie jest ok zobaczymy co bedzie dalej.[br]Dopisany: 16 Luty 2009, 17:36_________________________________________________i dzisiaj znow to samo.wydaje sie ze bede musial oddac samochod do serwisu.[br]Dopisany: 17 Luty 2009, 16:52_________________________________________________dzis samochod oddalem do serwisu,po czym dostalem telefon ze cewka na 2 cylindrze padla,wiec wymienili po czym telefon cewka na 4 cylindrze padla ok wymienili po czym mowia prosze odebrac samochod juz jest wszystko ok.odebralem samochod i dalej to samo i samochod dalej w serwisie a moj portwel biedniejszy o 900zl.zobaczymy co bedzie jutro.maja szukac dalej.widze ze aso na calym swiecie sa do ...................

Opublikowano

EPC - problem ze sterowaniem przepustnicą, potencjometrem pedału gazu i jeszcze może być parę innych powodów... (wiem z doświadczeń znajomego). Jakie błędy pokazało na diagnostyce/ VAGu?

Co do ASO to nawet nic nie mów... u mnie ziomek z ASO VW nie wiedział jak otworzyć maskę.. a żeby zamówić jakąś oryginalną rurkę musiałem wcześniej znaleźć sobie jej numer :disgust: ..czasem ręce opadają.

Opublikowano
  • Autor

tylko ze u mnie juz sie nie swieci epc tylko mruga albo swieci zolka kontrolka w ksztalcie silnika.tylko ze jak zmienili 2 cewki to jeszcze powiedzieli ze trzeba blad skasowac komputerem i juz samochod w miare dobrze chodzil ale jeszcze na wysokich obrotach migala kontrolka i cos nie zawsze zaskakiwal i szarpal,ale juz widac poprawe.jutro im powiem zeby zmienili jeszcze 2 cewki i moze bedzie dobrze[br]Dopisany: 23 Luty 2009, 19:05_________________________________________________dzisiaj kolejne dwie cewki wymienili.takze mam nowy komplet.odebralem samochod i wszystko jest ok ale po przejechaniu ok 15km samochod zgasl i nie moglem go odpalic.dopiero po jakis 10minutach zaskoczyl i teraz narazie jezdzi.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Kontrolka EPC to pedal gazu, poniewaz nasze auta maja elektroniczne przepustnice,

po zalaniu paliwa wysokooktanowego komputer musi zmienic afr, najwyrazniej z jakiejs przyczyny tego nie zrobil i doszlo do spalania stukowego bo mieszanka byla zbyt bogata, byc moze filtr powietrza przypchany, najlepiej zalej v-power i zapnij VAG-a

Koledzy mam podobną sytuację.. Odpalam auto po krótkim postoju (nie do końca wystudzone) i raz zakręce nie odpala, za drugim razem odpala i zapala mi się kontrolka EPC - auto jest ciągle na automatycznym ssaniu (1200 obr/min.). Póki co jak zapala się z kontrolką EPC to po kilkunastu sekundach gaszę i odpalam ponownie i jest wszystko ok potem..

Czy z powyższego cytatu mam rozumieć że niedobrze dla silnika jest lać paliwo raz 95 a raz 98?

Do serwisu nawet nie jadę bo nie wywołam dla nich na zawołanie zapalenia się kontrolki więc nic nie znajdą.. A i tak powiedzą że to przez złe paliwo.. A co ja mam zrobić - leje się na statoil czasem 95 czasem zimą 98 - myślałem że to ok..

Czy elektroniczną przepustnicę też się czyści? Czy czyszczenie/wymiana załatwią sprawę?

a może to coś innego - chciałbym pojechać do serwisu i zlecić konkretną a nie słuchać że złe paliwo zalewam i że nic na to nie można poradzić

pozdrawiam