Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5 Q] DJS zamienniki/regeneracja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam Panowie i Panie,

skrzynia biegów w moim aucie powoli kończy żywot, na pierwszym biegu strasznie hałasują już synchronizatory, na 3 i 4 biegu między 3tys-4tys obr/min wyje jakby załączało się turbo (silnik 2.4 V6 ALF, bez turbo i kompresora ;) ).

Mechanik z warsztatu specjalizującego się w naprawach skrzyń biegów, jak usłyszał jaki to egzemplarz, załapał się za głowę i powiedział, że samo rozbieranie tej skrzyni to 4h pracy... Nie wiem jak kosztowo wychodzą części i jak wiele w zasadzie będzie trzeba wymienić przy takiej operacji. Miał ktoś z was tego typu przygodę? Faktycznie skrzynie Quattro są tak skomplikowane?

Szukając dalej, postanowiłem sprawdzić rynek części używanych. Nie wiadomo jednak w jakim stanie taki element się trafi i może za jakiś czas też się skończyć... Jednak zgłębiłem jednak temat i mam pytanie. Opierając się na danych z strony: https://workshop-manuals.com/audi/a4_mk1/power_transmission/5-speed_manual_gearbox_01a_(4wd)/technical_data/gearbox_identification/code_letters_mechanical_unit_assignment_transmission_ratios_capacities/ , stworzyłem tabelkę z zamiennikami mojej skrzyni DJS.

JPEG poniżej.

Pomijając modele niedostępne i nie oferowane w Europie, każda z nich pasuje P&P? Czy występują jakieś różnice w konstrukcji (rozrusznik, łapy, mocowania, sterowanie sprzęgłem, wyjścia na przeguby i wał itp)?

Pozdrawiam

skrzynie.JPG