Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Sonda lambda zwarcie do plusa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie, od kilku tygodni walczę z moją B5 (1.8t AEB 95') i z jej sondą lambda, przyznam szczerze, że skończyły mi się pomysły, bo sondy już 3 wymieniłem i forum jest moją ostatnią deską ratunku.

Ale od początku, Vag pokazuje mi błąd  grzałki sondy Lambda - zwarcie do plusa (sporadycznie)
jeżeli skasuję błąd na rozgrzanym silniku, to on znika i pojawia się dopiero po zgaszeniu, ostudzeniu i ponownym odpaleniu. 

Autko ma gaz na sekwencji ze sterownikiem stag 300.

Edit:
Pod spodem rozwiązanie problemu
:D

Edytowane przez PluszowyZuczek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Okej, zbadałem temat,  pomierzyłem rezystancje itd itp, wyszło mi , że problem leży w sterowniku.  Tak więc mam 4 pytania:

1. Da się to naprawić/ regenerować, czy trzeba nowy sterownik ?       TAK regeneracja  to koszt OK 500zł, ale ciężko znaleźć kogoś, kto to zrobi dobrze
2. mam ECU 8d0907557  czy np. 8d0907557B  podejdzie ?                      NIE  8d0907557B ma tylko takie same wtyczki soft całkiem inny
3. czy trzeba będzie bawić się z immo ?                                                  TAK,  coś z tym trzeba zrobić  
4. Czy nie lepiej przerobić na nowszy ?                                                   NIE, chyba, że nie ma co się z kasą i czasem robić, już lepiej dopłacić do ECU EMU

Edit:
Sam sobie odpowiadam na pytania i to jednak nie był sterownik

Opublikowano
  • Autor

Taki mi jeszcze jeden pomysł przed zakupem sterownika przyszedł do głowy.  Gdzieś wyczytałem, że w  moja sonda chyba powinna mieć  4 OHM  rezystancję na grzałce, jeżeli to prawda, a ta co ją kupiłem ma 2.3 OHMA, to czy możliwe, że jest zbyt mały opór i dlatego widzi to jako zwarcie ?

Edit:
Tak, to właśnie była przyczyna

Opublikowano
  • Autor

Chyba znalazłem rozwiązanie mojego problemu, więc pozwolę sobie kontynuować mój monolog, może komuś się to przyda.

Bawiąc się z sondą, doszedłem do kilku wniosków, jeżeli się mylę, niech mnie ktoś poprawi :

1. Każda sonda działa na dokładnie tej samej zasadzie, więc można montować  je zamiennie, byle by długość kabla była taka sama, odpowiednia grzałka i wiadomo,  szerokopasmowa, albo nie.

2. Mój problem, czyli (zwarcie do plusa) jest spowodowany zbyt niską rezystancją grzałki, a po rozgrzaniu ustaje, ponieważ jej opór po nagrzaniu wzrasta

3.  zbadałem, że jeżeli opór na grzałce jest poniżej 4 ohm, to komputer pokazuje błąd ze zwarciem, a jeżeli jest powyżej 8 Ohm, to wyłącza grzałkę

4.  Po nieudanych próbach zakupienia sondy z odpowiednim oporem ( ponad 4  OHMy) i wywaleniu 1000 zł w błoto  chciałem podzielić się z wami moją osobistą koncepcją na rozwiązanie tego problemu praktycznie bez kosztów, trzeba tylko zaopatrzyć się w rezystor o mocy 100W 3.3OHM za 15 zł z radiatorem. Na słabszych za 2 zł tez działa ale się grzeją do prawie 70 stopni

5. Jak już się pewnie domyślacie, rezystor wmontowujemy w kabel od grzałki  i powinno chodzić.  po około 15 sekundach sonda zaczyna powoli pracować, a po minucie działa w całym zakresie, po przejechaniu 1000 km komputer nie wywalił błędu czy to na benzynie, czy na gazie.

Wygląda to tak:

sonda 2.jpg