seves Opublikowano 7 Grudnia 2018 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Witam, Czy ktoś orientuje się czym różnią się między sobą poniższe silniki dostępne w A4B9 i A5F5? Wg mojej wiedzy dostępne silniki ze względu na moc można podzielić na 4grupy, ale ze względu na kod silnika te grupy dzielą się dodatkowo. Zależy mi najbardziej na opinii na temat różnic najmocniejszych wersji 252km - czy to tylko "widzi mi się" producenta czy faktycznie tak jak w różnicach między mocami mogą występować w nich inne turbiny, wtryski, wałki itp.? Część jest ściśle przypisana do napędu albo do innej skrzyni biegów. Generalnie ta sama moc to ten sam silnik więc po co używać innych oznaczeń? Może inna fabryka, albo po prostu testują równolegle kilka innych rozwiązań/części żeby jeśli któryś podzespół okaże się wadliwy to akcja serwisowa dotknie tylko części samochodów? Poniżej podział jaki udało mi się znaleźć dla 2.0TFSI: 252km quattro/ośka: CYRB, DDWA, CYMC 249km quattro/ośka: CYRC 190km ośka: DEMA, CVKB, DBPA 170km ośka G-TRON : CVLA
Rekomendowane odpowiedzi