Jump to content
1 1
dexter1pl

[B7 BRB] Problem z rozrusznikiem ?

Recommended Posts

Witam. Mam mały problem przy odpalaniu auta. A4 B7 1.9tdi BRB. Problem wygląda następująco. Czasem gdy odpalam auto to tak jakby rozrusznik nie miał siły zakręcić wałem, czasem zamuli na pół sekundy i po chwili zakręci.Dzieje się tak na rozgrzanym silniku po kilku minutach postoju. Gdy odpale go kilka sekund po zgaszeniu to zawsze odpala na pół obrotu i rozrusznik bardzo żywo zakręci. Gdy silnik jest zimny to też różnie wygląda. Czasem zakręci super szybko a czasami jakby nie miał siły ale auto i tak odpala na pół obrotu. Więc pytanie do was. Co może być winne takiemu zachowaniu na ciepłym silniku? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam sprawdź najpierw akumulator. Ja tak miałem u siebie wymieniłem rozrusznik myśląc że jest do wymiany i ma przełamania. A okazało się że nowy Akumulator padł po dwóch miesiącach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akumulator mam nowy a na poprzednim była ta sama sytuacja. Dodam że nie zawsze się tak dzieje. Ma lepsze i gorsze dni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ja też tak mówiłem dopiero po wymianie rozrusznika pojechałem na sprawdzenie nowego akumulatora i okazało się że jedna celda była spalona i dlatego raz było ok a raz nie. Sprawdź Aku to nic nie kosztuje. Jeśli wszystko będzie ok to wtedy masz gwarancję że to rozrusznik padł... wymień go na używkę albo swój zregeneruj jest z tym trochę pracy ale po wymianie tulei oraz szczotek satysfakcja gwarantowana a koszt czesci zamiennych niewielki. 

PS możesz także sprawdzić swój rozrusznik czy jest w porządku. Warunek musisz to wyjąć z auta. W 1.8t na podnośniku max 30 min.

Sprawdź czy nie ma luzu na wirniku ( przeważnie tuleje padają i dochodzi do przełamania) potem bendix jak wskakuje oraz sam rozrusznik potrzebny będzie Ci prostownik aby podłączyć na krótko jeśli nie dysponujesz prostownikiem może być Aku.

Edited by matisstz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem wczoraj rozrusznik do regeneracji. Tulejki były w opłakanym stanie i cewka . Były też jakieś luzy. Po naprawie i montażu pali za za każdym razem od strzała. Czyli po problemie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
1 1

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...