Jump to content
IGNORED

[ALL B5] Stuknięcie z tyłu przy wsiadaniu do auta po nocnym postoju

Recommended Posts

Posted

Witam.

Otóż podczas gdy wsiadam do auta po całonocnym postoju z tylnej części (chyba) zawieszenia wydobywa sie taki dźwięk (plik .amr)

http://wyslijto.pl/plik/wsangpbw8e

chodzi o 3 sekundę.

Pojawia sie on gdy wsiadam do auta lub gdy nacisnę tył tak by zawieszenie zeszło w dół. Za drugim razem gdy wsiadam nie słychać już tego dźwięku. Jakby zawieszenie lub jakis element podwozia "wskoczył" na swoje miejsce.

Podczas jazdy nie słychać tego odgłosu.

O "pukaniu" czytałem trochę na forum, ale tam ten problem występował z przodu.

Dodatkowo przy skręcaniu w lewo (kąt 90 stopni) lub przy robieniu kółek chyba z tyłu (z lewej strony) dobiega stosunkowo cichy metaliczny pisk. Obstawiałbym klocki, ale pewności nie mam.

Posted

to normalne zjawisko...tez tak mam :cool1: klocki to robia tak mysle :gwizdanie: w lecie tego nie bedzie :evil:

Posted

klocki po dłuższym postoju przy takiej pogodzie przyrdzewieją do tarcz :wink4:

Posted

to moze zarzucę fotkami tego lewego koła (ktore wg mnie piszczy)?

p.s. Tylko, ze ten pisk wkurza troche;/ A może spryskac tamte okolice wodą zeby jakoś je przeczyścić?

p.s. 2 co do rdzy to trochę "rudy" mi tam wlazł...

to normalne zjawisko...tez tak mam :cool1: klocki to robia tak mysle :gwizdanie: w lecie tego nie bedzie :evil:

chodzi o skrzypienie czy o stukanie?

klocki po dłuższym postoju przy takiej pogodzie przyrdzewieją do tarcz :wink4:

j.w.

Posted

zrób sobie tak-zanim wsiądzesz zwolnij hamulec i spróbuj pchnąć auto-hamulec będzie trzymał, a jak naciśniesz na tył auta usłyszysz i pocujesz pyknięcie i hamulec puści.

może C isię tak dziać tez jak uato dużej postoi kilka dni

a ten pisk to mogą być sprężyny nA wykończeniu, ale je słyszałbyś nie tylko jak jest zimny-czyli przy wsiadaniu i wysiadaniu z auta, po naciśnięciu na tyl auta.

Posted

zrób sobie tak-zanim wsiądzesz zwolnij hamulec i spróbuj pchnąć auto-hamulec będzie trzymał, a jak naciśniesz na tył auta usłyszysz i pocujesz pyknięcie i hamulec puści.

może C isię tak dziać tez jak uato dużej postoi kilka dni

To "puknięcie" jest nawet wtedy gdy auto stoi na biegu w garażu, a ręczny jest niezaciągnięty.

Być może to od niskiej temperatury olej zgęstniał i gdy wsiądę do auta lub gdy nacisnę na tył to dlatego taki odgłos ? :|

a ten pisk to mogą być sprężyny nA wykończeniu, ale je słyszałbyś nie tylko jak jest zimny-czyli przy wsiadaniu i wysiadaniu z auta, po naciśnięciu na tyl auta.
pisk słyszę tylko przy ostrym skręcie (kąt 90 stopni) w lewo. Gdy naciskam na tył auta nie słychać nic, więc to raczej nie są sprężyny.
Posted

Czekam na jakieś jeszcze podpowiedzi, bo też tak mam, muszę jeszcze zaopatrzyć się w WD 40 i spróbować po sworzniu który zaciąga ręczny w zacisku polać i sprężynę od ręcznego, może być tak że ręczny nie wraca do końca i stąd ten pisk.

Posted

U mnie tego "puknięcia" nie słychac już. Trochę sie ociepliło, powietrze ma mniejszą wilnogtnośc więc być może było tak jak pisał Wihajster.

Piski prawdopodobnie oznaczają kończące się klocki. W przyszłym tyg zabiorę się za wymianę wiec powinno przestać piszczeć. [

Posted

niekonie cznie ja miałem wyrobione jazma i klocki pi sie tukły na dołkach czasem ! i popiskiwały czasem