Jump to content
IGNORED

[ALL B6] Nagły wielki napis BRAKE

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam mały problem dzisiaj dwa razy zapalił mi się wielki napis w czerwonym kółku BRAKE, płyn w normie. Zapalaniusie go toważyszy ostry sygnał dźwiękowy oraz zapalenie się kontrolki hamulca ręcznego, tez z nabisem Brake. bodam, że może ktoś pamięta ale od dawna mam jakieś słabe hamulce i walka przez zmiany płynó, nowe tatrcze i klocki nie pomagała.

Odpiszcie dlaczego taki sygnał.

Posted

przy odpalaniu silnika Ci się pojawił ? tak jak na tym filmie ?

jeżeli tak naładuj, wymień akumulator i bedzie OK

Posted

:kwasny: o shit.

Sprawdzałeś siłe hamulców VAGiem ? może hydraulika szwankuje

Posted

siłę hamowania sprawdzisz na stacji diagnostycznej.

Posted

Można wagiem sprawdzić siłę Hamowania?

A jeśli tak to jak?

właściwie to ciśnienie - sprawdzał mi to Łukaszr pare razy

Guest dzikidzidz
Posted

odepnij wtyczkę od czujnika poziomu płynu hamulcowego (od dołu zbiorniczka) - nie wyrzuci błedów - zwalony czujnik. Wyrzuci - szukać gdzie indziej.

Jeżeli wywali Ci znów ikonki hamulca, naciśnij check i zczytaj komunikat - najprawdopodobniej będzie krzyczał, że za mało płynu, co może wskazywać na czujnik.Czujnik działa na zwarcie. Ja swój wymieniam jutro.

pozdro

KOREKTA:

Przy tych objawach jak u Ciebie z tym, że w moim wypadku informacja na fisie i migajace ikonki hamulca wraz z 3x sygnałem dzwiękowym były po kazdym odpaleniu i pozostawały w czasie jazdy.

Musiałem wymienić cały zbiorniczek - czujnik był ok.Po wymianie czujnika ciagle błąd. Wyjecie czujnika i pozostawienie luzem - ok, brak błędów. Winny - zbiorniczek. Wymieniłem zbiornik i nie ma tych komunikatów co u Ciebie.

Cena - nowy czujnik 51 zł (do odseprzedania :)), zbiornik uzywany - 40 zł (trzeba uważać na pompe - różne rodzaje), w ASO zbiornik 210 zł.

Ps. Kupując użwany zbiornik należy go sprawdzić, możesz to zrobić poprzez podpięcie czujnika i zalanie zbiornika niewielką ilością płynu w pozycji "normalnej"- nie powinno być błędu, jeżeli zbiornik odwrócisz "do góry nogami" - powinien wywalić błąd na fisie z zygnałem dzwiękowym.

W celu weryfikacji czy to zbiornik/czujnik odpepnij wtyczkę od zbiorniczka - błędy powinny zniknąć.

I nic nie świeci , nie mruga i nie piszczy :)

Pozdro

Posted

a czy to nie jest przypadkiem słaby akumulator ? u mnie jak szwankował to przy każdym rozruchu gdy prąd spadał poniżej 11 V FIS wywalał komunikat BRAKE ( 3 razy + sygnał dzwiękowy ).

Podładuj AQ i problemu nie będzie - jak się znowu pojawi - wymień AQ.

U mnie po wymianie już 3 miesiące spokoju