Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Falujące obroty wymiana kolanka i zaworu odmy Relacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze,

mialem problem z falującymi obrotami biegu jalowego. Rosły do ok 2200 i spadały.
92784FD6-986A-4729-8E05-722C2A3BF203.jpeg

Rozwiązanie podał mi przem8 i bardzo mu za to dziękuję. Winy był zaworek nr 6. Zgodnie z jego porzypuszczeniami rozleciało się również kolanko nr 2. Prawdę mówiąc to rozsypało się jak czekolada. Ja kupiłem zawór nr 6 oryginalny cena 52zł wiec chyba nie ma co szukać podróbek. Kolanko nr 2 i oring nr 3 poszło FEBI. 

Jesli chodzi o demontaż to ja zdjąłem zbiornik wyrównawczy, przepustnicę i podpinałem wszystkie podciśnienia pod kolektorem oraz wszystkie kostki czujników w kolektorze. 

Niestety nie jest to proste ale od góry zdjąłem opaskę nr 23 wyjąłem cały wąż od obudowy filtra do kolektora. Wymieniłem zawór nr 6, wszystko wyczyściłem i skręciłem na nowych opaskach. 
Jeśli chodzi o gniazdo w obudowie filtra niestety była tam ułamana część kolanka i całkiem mocno siedziała. Wyjąłem zawleczkę nr 4 i wydłubałem resztkę kolanka. Nie było to łatwe bo nie ma tam łatwego dostępu ale jakoś się udało. Wyczyściłem wszystko założyłem oring nr 3 i pierw zamontowałem poskręcany cały przewód opaską 23. Lekko posmarowałem kolanko nr 2 po czym włożyłem je na miejsce. Założyłem zawleczkę nr 4 i podkręcałem opaski na całym przewodzie. Powkładałem resztę, którą musiałem zdemontować żeby się tam dostać i SUKCES !!! Obroty idealnie trzymają się nie szarpie nie podnoszą się. 

Moja rada róbcie wszystko bez nerwów. Nerwy w niczym nie pomagają. Powoli i dokładnie a wszystko da się zrobić.

Pozdrawiam wszystkich

CE447C01-70CD-4EA8-AB77-F94AAC4B7E8B.jpeg

D4B21E5D-7BFF-4E3E-AF24-7EC64BC4A208.jpeg

A135DD9C-25F2-47CD-867C-16ECFDB6D019.jpeg

54D8709D-AB7E-4551-8AE8-B1C33D01D719.jpeg

230FC737-AFD1-4A2D-8D38-56C8F9A4B928.jpeg

FE6E0A19-206C-4C45-902E-20550E15DDA3.jpeg

68CE44C0-C480-4F3D-87C9-12BC0F945C79.jpeg

36100CAA-9A6D-4AC6-A631-DF2D5D74D76F.jpeg

Edytowane przez luki82ezg

Opublikowano

Niestety mnie też to czeka i taka relacja się przyda. U mnie obroty wahają się miedzy 740 -860 :D

Opublikowano
  • Autor

Uzbrój się w cierpliwość i nowe opaski!!! nie napisałem o tym w poście

Niestety wkurzające jest na maxa to, że nie ma tam fajnego dostępu i trzeba improwizować. Radzę zaopatrzyć się też w magnes na długiej sztycy i chwytak.  Parę razy coś spadło na blok albo gdzie indziej i od razu zakupiłem :)

Uważaj na elementy tego kolanka bo może coś wpaść do środka. U mnie nie zauważyłem niczego ale mam nadzieje, że przy wymianie oleju się dowiem :)