Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

bixenon brak długich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ze światłami drogowymi w mojej B8, jest ona na fabrycznych bixenonach, z dnia na dzień dosłownie przestały działać długie światła. Lampy sprawdzone na dokładnie takim samym samochodzie - w pełni sprawne, moduł sprawdzony - w pełni działający, dodatkowo włożyłem drugi moduł aby się upewnić, manetka daje sygnały, zapala kontrolkę świateł drogowych na liczniku.

Na vagu nie ma jakiegokolwiek błędu. W lampach dosłownie działa bez zarzutu wszystko, poziomowanie, ledy,przyciemnianie ledów przy włączeniu kierunkowskazu, światła mijania, generalnie brak tylko i wyłącznie reakcji przesłon. 

Ktoś może na forum ma pomysł gdzie dalej szukać przyczyny? Bo mnie osobiście ręce opadają. 

Opublikowano

Sprawdź wiązkę, czyli połączenie przesłona <> moduł

Opublikowano
  • Autor

Jeśli dobrze to rozumiem to od modułu do obu przesłon biegnie przewód, który w pewnym momencie jest rozdzielany? Bo jeśli biegnie niezależnie do każdej z dwóch lamp, to zastanawia mnie fakt jakim cudem przestały działać obie przesłony w tym samym momencie?

Opublikowano

Sprawdziłem i przesłony są sterowane oddzielnie więc faktycznie oba przewody musiałby się przerwać a to już trochę dziwne

przesłony są sterowne z modułu centralnej elektryki złącze 17 stykowe pin 3 i 9

Opublikowano
  • Autor

Jutro postaram się przyjrzeć modułowi raz jeszcze, sprawdzę te piny. 
Złącze A2 i A3 na MCE to zasilanie lamp, są one oddzielnie, ale w ciągu dalszym pozostaje pytanie dlaczego na drugim module sytuacja się powtarza. Zostaje chyba tylko i wyłącznie sprawdzenie obu wiązek, ale to już pozbawione wszelkiej logiki, żeby obie wiązki uszkodziły się w tym samym momencie. 
Może istnieje jakiś przekaźnik? Który podaje sygnał dalej?  Czy to już raczej mało prawdopodobne? 

Opublikowano

Po drodze nic niema, przesłona jest podłączona bezpośrednio do MCE

image.png

Opublikowano
  • Autor

Pozostaje sprawdzanie po kablu, postaram się jutro na krótko podać 12v, może to rozświetli trochę sprawę.

• 2 lata później...
Opublikowano

Czy rozwiązałeś problem ze światłami drogowymi?