paweela Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 Witam, Czy mogę założyć na felgę 8.5 cała ET29 oponę letnia 225/45/18 ( jest to zamiennik dla 245/40/18), chciałbym uniknąć tak szerokiej opony dlatego pomysł na 225. Czy są przeciwskazania ?
dekiel 13 Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 Dobór felg do opon (kalkulator). Jakie felgi będą pasowały do opony o danym rozmiarze? - Wulkanista.pl WULKANISTA.PL Odpowiemy sobie dzisiaj na pytanie: Jakie felgi można założyć na oponę o danej szerokości wyrażonej w milimetrach oraz podpowiemy jak dobrać właściwą felgę do danego rozmiaru opony? Kalkulator...
paweela Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Opublikowano 21 Marca 2020 Dzięki za informacje. Już wcześniej odwiedziłem stronę, dopuszczalne jest założenie opony 225 na felgę 8.5” ale zalecają 8.0”. Poniżej był wpis o takiej treści: „ kupiłem auto na oponach 225/40 r18, felgi 8.5jx18EH2+ i chciałbym założyć inna felgę bo opony jeszcze zdrowe ale straszny naciąg” Może ktoś z Was przerabiał ten temat na własnym aucie?
pawel-174 Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, paweela napisał: Czy są przeciwskazania ? Przeciwskazanie to brak homologacji opony o takim rozmiarze do twojego auta. I uwierz że w większości przypadków podczas wypadku policjant nie wpadnie na pomysł sprawdzenia opon, no chyba że zobaczy naciąg. Sytuacja ta zmienia się gdy osoba winna i w tym wypadku to nie ty. Nie przyzna się i odmówi przyjęcia mandatu, w takiej sytuacji wzywani są technicy którzy za zadanie mają sprawdzić wszystko. Gra niewarta świeczki, jeśli mocno upierał byś się nad naciągiem, zastanowił bym się nad zastosowaniem felgi o większej szerokości i włożeniu opony która wypisana jest na twojej wlepce, chociaż i tak nie wiadomo jak to się skończy, i czy technicy nie odkryją tego... Edytowane 21 Marca 2020 przez pawel-174
paweela Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Opublikowano 21 Marca 2020 ...no tak, ale proszę o konkretna odpowiedź na moje zagadnienie
Rekomendowane odpowiedzi