Jump to content
IGNORED

TPMS (Czujniki ciśnienia) - Rodzaje + Jak rozpoznać

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim,

Na wstępie tylko napiszę, że ten dział wydaje mi się najbardziej odpowiedni do tego typu informacji. Postanowiłem zrobić nowy temat z tego względu, że podpięty w Manualach odnośnie czujników TPMS jest zamknięty, a też nie do końca odpowiadał temu czego szukałem, czyli informacji co ja właściwie mam w tym swoim aucie. Osoby, które zainteresowane są dołożeniem / zakodowaniem TPMS odsyłam do poniższego tematu:

Natomiast osoby, które tak jak ja po zakupie miały problem z ustaleniem, którą z wersji TPMS posiada samochód, tj. czy macie czujniki w kołach, czy raczej elektroniczny pomiar na podstawie ABS zapraszam do poniższej lektury.

Wrzucam dla potomnych poniższe informacje - mam nadzieję, że pomogą przynajmniej jednej osobie :)

1) Istnieje kilka rodzajów czujników ciśnienia (zaczerpnięte z forum VW) - nie wiem czy wszystkie aplikują się również do Audi (ale zakładam, że tak):

obraz.png

Źródło:

WWW.VWWATERCOOLED.ORG.AU

Retrofit fully functional 7K6 Indirect Tire Pressure Monitoring, (No TPMS reset button required). This may be of interest, if like me; you have a less

Z powyższej tabelki łatwo odczytać, że jeżeli posiadacie 7K0, bądź 7K6 to albo w ogóle nie macie takiego systemu (7K0), albo macie system który działa na zasadzie odczytu bezpośrednio z ABS częstotliwości obrotu danego koła (7K6).

Jeżeli chodzi o kody 7K3/7K4/7K5 - są to czujniki radiowe montowane w kołach, czyli tzw. bezpośredni pomiar.

Jeżeli chodzi o 7K6 to dokładnie działa w ten sposób, że "pobiera sygnały ze sterownika ABS i na tej podstawie porównuje obwód koła (różny obwód = różne ciśnienie). System ten nie pokazuje temperatury ani ciśnienia na ekranie MMI – spadek ciśnienia komunikuje jedynie grafika na wyświetlaczu licznika."

Źródło:

2) Żeby sprawdzić w konkretnym przypadku, jaki system macie - trzeba sprawdzić po VIN na pozycji:

obraz.png

3) W poniższym linku wrzucam dodatkowo odnośnik do strony Audi na której macie filmik jak dokładnie działa TPMS po ABS:

WWW.AUDI-TECHNOLOGY-PORTAL.DE

<p>Many models from Audi are equipped with a tire pressure monitoring system that is integrated into the electronic stabilization program (ESP). This is a system that measures indirectly, has no...

4) Dodatkowo Audi od 2011 wzwyż montuje tylko Indirect TPMS na bazie ABS.

Źródło:

WWW.TPMSDIRECT.COM

Audi ABS Indirect TPMS Reset Procedures - What is an ABS Indirect TPMS System? How do you reset it?

Jeżeli gdzieś zawarłem jakiś błąd - nie krępujcie się poprawiać :wink:

Jeżeli władza uzna, że powinno się to znaleźć w innym dziale/ewentualnie warto podwiesić - śmiało :hi:

Pozdro,

Bartek

• Upvote 1