Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pojedyncze stuknięcie przy dodawaniu/odejmowaniu gazu 2.0 252

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym zasięgnąć waszej opinii na następujący temat:

W moim A5 2.0 252km quattro s-tronic słyszę i czuję pojedyncze, głuche stuknięcie przy szybkim dodawaniu i odejmowaniu gazu. Jest to szczególnie wyraźne, gdy skrzynia jest w trybie ręcznym, zablokowana na 4, 5, lub 6 biegu. Sprawia to takie wrażenie, jakby w momencie dodawania gazu kasował się jakiś spory luz w układzie napędowym. Dodatkowo, ten problem wydaje się nie istnieć, kiedy silnik jest zimny.

Nie mam porównania z innym takim samym A4/A5, ale w innych autach nie spotkałem się raczej z czymś podobnym i do tego stopnia słyszalnym, nawet przy zdecydowanie większych przebiegach.

Czy u was jest podobnie? Czy raczej sugeruje to jakiś problem z poduszkami silnika, albo skrzyni?
W ASO oczywiście stwierdzili, że s-troniki tak mają...

Z góry dzięki za wasze opinie i porównania.

Opublikowano

Pewnie masz włączone wolne koło. Wyłącz w ustawieniach i zobacz czy dalej masz ten problem.?

07FC67A8-0A48-427F-8FF3-DD4DE4352ABA.jpeg

Edytowane przez vvalery

Opublikowano
  • Autor

To jest ta funkcja, która zrzuca na luz, jak zdejmuje się nogę z gazu, prawda?

Mam to wyłączone. U mnie, tak jak pisałem, to uderzenie czuć jak skrzynia jest zablokowana na biegu i zdecydowanie wciskam, lub odpuszczam gaz.

Opublikowano

O tą funkcję chodziło bo przy niej czuć jak z luzu włącza bieg.  Przy wyłączonej wszystko jest OK. To zjawisko jest silniejsze na manualu czy w trybie auto tak samo? U mnie tylko występuje przy włączonym wolnym kole i dodawaniu gazu. Przy odejmowaniu jest OK. Mam 126k nalotu. Bez koła nic się takiego nie dzieje.

Edytowane przez vvalery

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem małe śledztwo pod kątem poduszek silnika.

Moją uwagę zwróciła prawa strona. Tutaj poduszka jest zaraz pod turbosprężarką. Pomiędzy turbosprężarką a poduszką leży u mnie luźno coś co wygląda jak koc termiczny, który pewnie ma izolować cieplne poduszkę.

Wygląda mi na to, że u mnie został on przy jakiejś okazji położony źle, przez co turbosprężarka wypaliła sobie w nim dziurę, i izolacja poduszki stała się nieefektywna.

Poniżej zdjęcie z mojej komory silnika. Mógłbym prosić kogoś z was o zdjęcie tego samego obszaru w waszych 2.0 252?

DBDD676C-8F9E-4041-ACB0-A1FE61AD790D.jpeg