Jump to content
IGNORED

Problem z ABS i układem hamulcowym

Recommended Posts

Posted

Witam, wymieniałem niedawno czujnik pod pedałem hamulca gdyż jak się okazało stary był wadliwy i nie miałem przez to świateł stop, a na tablicy rozdzielczej pojawiły się symbole ABS oraz ASR/ESP lecz system ABS funkcjonował zdaje się poprawnie, nie uświadczyłem żadnych z nim kłopotów przy mocniejszym hamowaniu (to było jeszcze nim odkryłem brak świateł stopu) ale po wymianie i usunięciu błędów zaczęły dziać się dziwne rzeczy tj. po odpaleniu wszystko jest w porządku i podczas jazdy ale pierwsze lepsze hamowanie powoduje ponowne zapalenie się ikonki ABS i reszty systemów opartych na nim, a i sam system nie działa w ogóle. Co jeszcze dla mnie ciekawsze po hamowaniu kiedy koła się zblokują ikonki gasną i ABS działa aż do następnego hamowania (choć nie zawsze ma to miejsce). Sytuacja dziś wymusiła na mnie jazdę autem i po około 5-10 minutach jazdy zapaliła się ikonka ręcznego, a także wyświetlacz komputerka ją pokazał z napisem BREMSE. Dwa dni temu poziom płynu hamulcowego był sprawdzany i nie zauważyłem by zmienił swoją objętość. Jutro najpewniej tym się zajmę bo problem widzę częsty na tym forum ale nie wiem co z tym ABS i czy jedno może mieć związek z drugim.

Posted

Podłącz komputer i zczytaj błędy...mnie to trochę wygląda na problem sterownika ABS