Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana zawieszenia z gwintu na 1BE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

po dwóch latach na zawieszeniu gwintowanym, chciałbym zmienić je na oryginalne S-line (wg VIN-u). Na przodzie mam dość duży zakres regulacji wysokości, więc to mi nie przeszkadza, natomiast tył siedzi dość konkretnie, a na gwincie jest podniesiony już maksymalnie. Chciałbym wymienić całe zawieszenie, jednak jestem laikiem. Nie zależy mi na mocnej glebie, ale też nie chcę zrobić z niej "kozy". Chyba najlepszym rozwiązaniem jest założenie oryginalnego 1 BE lub 1 BV (nie pamiętam jakie oznaczenie jest na wlepce). Z tego co wiem, nawet te oryginalne zawieszenia różnią się wysokością i przód staje wyżej niż tył, dlatego zwracam się z prośbą do forumowiczów o konkretne rady dotyczące tej wymiany. Dodam, że mam butlę, która dodatkowo obciąża tylne zawieszenie. Reasumując, chcę uzyskać ładny efekt wysokości tak, żeby przód był zrównany z tyłem, ew. przód 1 cm niżej. Najważniejsze to to, żeby pomiędzy nadkolem a oponą była wolna przestrzeń, a obecnie na tyle, opona znajduje wyżej niż krawędź nadkola. Proszę o jakieś sugestie,

pozdrawiam

Opublikowano

Wg mnie coś nie tak masz z tym gwintem z tyłu. Jeśli jest podniesiony na maxa a opona jest schowana w nadkolu to powinna być jeszcze regulacja aby go podnieść.

Zrób foty z boku i pomierz wysokość do krawędzi błotników przez środek kół oczywiście. Jakiej firmy ten gwint? Ile masz paliwa a ile gazu?

Opublikowano
  • Autor

gwint firmy KW, na aucie lata ok. 2,5 roku. Sprężyny, gwint i nakrętka całe, nie skorodowane. Dodam, że po zakupie założyłem gaz, butla przeważnie pełna, bak benzyny przeważnie cały, ewentualnie połowa. Do tego koło zapasowe w bagażniku i kilka lekkich rzeczy. To na pewno ma duży wpływ na niższy tył, bo w momencie kupna tył i przód był mniej więcej równy. Teraz tył po tym dociążeniu jest jeszcze niższy i chciałbym go podnieść, nawet kosztem wymiany całego zawieszenia.

poniżej zdjęcie przodu i tyłu zaraz po zakupie na feldze 16 (obecnie felga 17), aktualne zdjęcia wstawię w piątek/sobota

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

7.jpeg

Edytowane przez inzynier95

Opublikowano

Hmm. zmierz wysokość do kantu błotników przód / tył.  1BV  niewiele się bedzie różnić. Na focie 3 i 4 od dołu prawidłowo stoi.

Poza  tym jaki sens wozić pełny zbiornik benzyny , po pustyni nie jeżdzisz i masz zbędne kilogramy.

Edytowane przez dekiel 13

Opublikowano
  • Autor

Zmierzyłem wysokości zarówno z przodu jak i z tyłu:

przód: 2x 62,6 cm

tył: 2x 61,2 cm