Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Zgrzytanie w komorze silnika przy zmianie biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni zauważyłem że sporadycznie (nie regularnie) pojawia się u mnie w aucie zgrzytanie gdzieś chyba z komory silnika. Jak zmieniam bieg np z 1 na 2 to przy wciśnięciu sprzęgła jak spadają obroty pojawia się właśnie ten zgrzyt jakby turbina o coś obcierała (takie mam wrażenie) Dziwne tylko jest to że występuje to czasami i ciężko zdiagnozować kiedy i dlaczego zazgrzyta. Zgrzytanie jest uzależnione od obrotów silnika jak obroty po wciśnięciu sprzęgła maleją to czuć ze zgrzytanie również ustaje trwa ono może 3-4sec. Co to może być[br]Dopisany: 29 Kwiecień 2009, 23:02_________________________________________________dzisiaj jadąc do pracy starłem się dokładnie zdiagnozować problem i zauważyłem że jak jadę na 4 biegu przymałej prędkości (po prostu za wysoki bieg do prędkości) i jak dodaję gazu i puszczam gaz żeby obroty swobodnie spadały to słychać to zgrzytanie. Czyli dodaję gazu na 4 biegu przy małej prędkości (ok 50 km/h) i puszczę gaz żeby hamował silnikiem to wtedy słychać ten zgrzyt. Co to może być. Oczywiście sporadycznie zazgrzyta na innych biegach, ale dzisiaj najbardziej odczuwalne to było na 4

Opublikowano

Szczerze.

Moim zdaniem to suszarka. Luz na łożyskach i może zbyt duże ciśnienie doładowania.

Może zbyt ciężko chodzą kierownice. Mi regulowali ciśnienie doładowania i jest dużo lepiej.

Poczytaj podany przez kolegę Ronin72 wątek to będziesz w temacie.

Mi odradzono regenerację, bo może nie być efektu. Jak już to nówkę nie śmiganą.

Sprawdzaj zużycie oleju. U mnie dolałem przez 15.000 km 0,9 l i powiedzieli, że jak najbardziej jest O.K.

Podepnij auto pod VAG-a i zrób logi dynamiczne-pokażą jak suszarka pompuje... :vaglogi: