Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana/naprawa wkładki zamka w A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pomocy, w mojej b5 padła wkładka zamka. Jak ją można wyciągnać? Szukam jakiś tutoriali, filmów lecz nic nie mogę znaleźć w sieci. Czy taką wkładkę można naprawić bo widziałem zestawy naprawcze w necie. Jeszcze jedna kwestia, wypadła mi taka blaszka jak na zdjęciu  i teraz za cholere nie wiem jak ją zamocować,

blaszk zamka.gif

Opublikowano

w b5 schodzi bez problemu i szybko, po ściągnięciu tapicerki to może minutę trwa demontaż... mocowanie też jest proste ale upierdliwe... teraz się spieszę do pracy ale może w ciągu dnia jak będzie luźny dzień w robocie napisze więcej, a jak nie to wieczorem... składanie tej jest w miarę proste ale bardzo upierdliwe do wykonania bo trzeba tą blaszkę odpowiednio nasunąć i przekręcić od wewnątrz drzwi na wkładce... ta blaszka pełni rolę hmm ,,trzymacza wkładki,, od wewnątrz taka nasuwana podkładka... ta czynność zajęła mi godzinę...

jak możesz to zrób zdjęcia w międzyczasie drzwi wewnątrz i tej wkładki oraz elementów to będzie mi prościej wytłumaczyć....

Edytowane przez sahipp

Opublikowano
  • Autor

deszcz leje także kiepsko, ale odsieżę kotleta jak zrobię zdjęcie. Tylko teraz pytanie czy starą wkładkę da się naprawić, chciałbym uniknąć noszenia dwóch kluczy ? Ale na necie takie zdjęcie znalazłem i nawet wygląda że to ta sama wkładka, a ta blaszka jest skierowana w dół.

51_1200842927.jpg

Edytowane przez Debian27

Opublikowano

a co ci w niej padło? - to jest osobny temat...

co do złożenia to tak na szybko ci napisze... najlepiej składanie poćwicz na wyciągniętej wkładce....  po prostu ta blaszka pierścień wkłada się odpowiednio ( chwa tym dużum dzyndzem skierowanym w dół a pół ksieżyc gdzie otwatu nasówa sie w kierunku tyłu auta i jak się nasunie to trzeba przekrecić ten dzundzel, wypust w lewo jeżeli mówimy o wkładce kierowcy... wkładka włożena z zewnątrz razem z klamka itd przytrzmac sobie reką i dobrze wcelować aby nasunąć ta blaszke pomiędzy wkładkę a blachę drzwi.. dla tego pociwisz i zobacz na wyjetej wklładce jak to pasuje i jak to dzieła i jak wkładać jak wcelować....   przy już montazu w drzwiach ta blaszka jakby przy włożeniu i przekrecaniu za ten duży dzyndzel rozbycha sie pomiedzy wkładka a blacha dzrzwi o blokuje wkladke w ten sposob od srodka....

to tak na szybko sory za bledy spiesze się.... mi bez poradnikkow zajeło gdzonie trzymajac jedna reka od zewnatrz klamke z wkładka a druga reka aby odpowiednia wsunac blaszke pomiedzy wkladke a dzwi i to było najtrudniejsze a potem przekrecić...

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc pobawię się, a co w niej padło to jeszcze do tego nie dotarłem ale wkleję zdjęcie z opisem jak ją wyciągnę.

Opublikowano

ogólnie klamka i wkładka dwa elementy ale tworzą całość... trzeba je razem do kupy złożyć ( to jest banał więc nie tłumacz) wsadzić i przytrzymać ( fajnie byłoby drugą osobę mieć, ja robiłem sam dla tego może tak ciężko mi to szło) jak to wsadzisz i przytrzymasz od zewnątrz to wtedy odpowiednie wsunąć od środka tą blaszkę ( to jest najtrudniejsze) i jak prawidłowo ją wsuniesz to wtedy przekręcasz dzyndzlem w kierunku tyłu pojazdu i już jest sztywno i potem szybko też dokręcasz śrubę co trzyma klamkę jakoś tak...  dopiero wtedy możesz już przestać przytrzymywać klamkę z zewnątrz... Generalnie mówię złożenie do kupy to jest banał i na pewno sobie poradzisz patrząc na to problem to odpowiednie wsunięcie blaszki pomiędzy drzwi a wkładkę ( wewnątrz)

Dla tego warto najpierw na wyjętej wkładce przyłożyć blaszkę aby zrozumieć jak to działa i jak powinna być wsadzona... potem ten zabieg powtórzyć już w drzwiach...

co do uszkodzenia wkładki to nie wiem jak uszkodzona i czy idzie naprawić... w razie W kupić na szrocie trzy wkładki ( ba masz trzy zamki) plus wkładka stacyjki plus klusze... przełożysz pastylke i będzie działać... nie jestem pewny ale wkładki mogą nawet z audi 80 pasować ( a4 b5 przed liftem i audi 80 b4 mają wiele wspólnych gratów)

Edytowane przez sahipp

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć.Montaż wkładki zamka drzwi nie jest trudny, najwięcej problemów stwarza zapięcie blaszki mocującej samą wkładkę zamka.Ja w drzwiach przednich pasażera zrobiłem to w nst.sposób:(pomijam demontaż i montaż boczka drzwi) wkładkę wraz z klamką drzwi połączyłem śrubką, następnie taśmą naprawczą z zewnątrz drzwi przykleiłem całą klamkę do poszycia (nie potrzebna druga osoba lub trzecia ręka),samą blaszka musi być skierowana wypukłością w stronę poszycia ,i w odległości około 0,5 cm od niego.Samą blaszkę wsuwamy od dołu i blokujemy przesuwając ,,dryndel,,w stronę przodu auta

IMG_20221028_114805.jpg