Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BFB] Chrobotanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

od jakiegoś tygodnia słyszę dziwną pracę silnika. Dźwięk ten pojawia się najczęściej na rozgrzanym silniku (na zimnym muszę się jeszcze wsłuchać) podczas gwałtownego i krótkiego dodawania gazu oraz na niskich obrotach 2 biegu. Na niskich obrotach 3 biegu również, ale mam wrażenie, że mniej. Dodatkowo podczas odpalania samochodu mam wrażenie, że dźwięk ten jest słyszalny przez ułamek sekundy, ale "zlewa" się z resztą silnika, który w momencie startu nie należy do najcichszych. Najdziwniejsze również jest to, że pojawia się losowo na zakrętach oraz nawet podczas zmiany pasa ruchu :wallbash: (Zapewne jest to związane z gwałtownym przyśpieszeniem z niskich obrotów). Równolegle z tym dźwiękiem pojawił się również błąd na FIS - żółta ikonka oleju i napis SENSOR. Błąd ten pojawia się losowo i tak samo losowo znika. Jedyne co zauważyłem to to, że błąd ten pojawia się najczęściej podczas zwalniania/startowania np. ze skrzyżowania oraz znika w tych samych okolicznościach - tzn. podczas zwalniania/startowania. Ma również skłonności do pojawiania się na prostej drodze, ale w tym przypadku znika dopiero gdy się zatrzymam.

Oleju nie ubywa ani kropelki od momentu jego wymiany, ładnie trzyma MAX stan. Nie pojawił się jeszcze czerwony komunikat o spadku ciśnienia oleju.

Na VCDS poza błędem czujnika oleju G266 nie pojawił się żaden błąd w sekcji silnika. 

Link do nagranego dźwięku:

Żółty błąd SENSOR na VCDS (pojawił się dzień przed wymianą trójnika wody):
error.JPG.0e36edbe5a2d59b5d74bfc751d6bca8c.JPG

Podczas ostatnich 2 tygodni były przy samochodzie robione następujące rzeczy:

- wymiana całego wydechu - tłumik środkowy oraz 2 końcowe. (Był już dziurawy jak ser szwajcarski)

- wymiana króćca wody wraz z oringami, który jest na tyłach bloku. Był już pęknięty i miałem wyciek płynu chłodniczego. 

+ Ostatnia wymiana oleju LM Synthoil High Tech 5W40 wraz z olejem filtr oleju MANN W940/66 miała miejsce 2 miesiące temu (2 300km temu). Olej wymieniam wraz z filtrem co 10tyś km.

Miska nie była nigdy przeze mnie zwalana i smoku nie czyściłem.

+ Wymiana samego sprzęgła (bez dwumasy) - 3 lata temu (52 186km temu). Mechanik na tamten czas stwierdził, że dwumas jeszcze polata i nie ma sensu wymiany.

Mam wrażenie, że od jakiegoś dłuższego czasu samochodem za mocno buja gdy np. po trasie zatrzymam się na skrzyżowaniu. Odczuwalne są drgania pojazdu.

+ Wymiana kompletnego zestawu napinacza łańcucha rozrządu FEBI - 14 686km temu

+ Wymiana świec NGK PFR6Q - 15 300km temu

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,

Karol.

Edytowane przez Lemaa

Rozwiązane przez Lemaa

Przejdź do rozwiązania
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

Usterka zlokalizowana i naprawiona. Wymieniony został przewód odmy odpowietrzającej skrzynię korbową, znajdujący się pod kolektorem ssącym. Był pęknięty i dziura generowała takie dźwięki.

Błąd czujnika poziomu oleju nie ma z tym nic wspólnego. Totalnie odrębny temat.

Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam,

Karol

Edytowane przez Lemaa