Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wentylator w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Posiadam Audi A4 B6 z 2004 roku, silnik 1.6. Od kilku dni mój wentylator zachowuje się dziwnie. Włącza się 30 sekund po uruchomieniu zimnego silnika, pracuję minute czasami dwie i wyłącza się... Na komputerze pokazuje błąd P 1290, czujnik temperatury płynu na wyjściu chłodnicy. Pytanie który to czujnik i czy na pewno tu jest problem. Półtora roku temu miałem te same objawy i okazało się, że uszkodzony był termostat. Tylko nie pamiętam co wtedy pokazał komputer. Wtedy po wymianie termostatu problem zniknął. Może ktoś miał podobna sytuację... Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

Rozwiązane przez AndrzejK.

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

Bardziej skłaniałbym się ku czujnikowi, zresztą sam wspominasz o konkretnym błędzie, podaje złe dane, komputer przekazuje je dalej i wentylator głupieje.

Termostat nie ma wpływu na uruchamianie wentylatora, steruje jedynie obiegiem płynu w układzie chłodzenia "mały - duży".

Opublikowano
  • Autor

Andrzej tylko który to ten czujnik "na wyjściu chlodnicy"? Bo o nim mówi ten błąd "P 1290"... Z tego co mówi mechanik to za pracę wentylatora odpowiada ten czujnik z tyłu silnika, G62 a ten z kolei opisywany jest symbolem P 0116 chyba...

Co do termostatu, to też mi się wydaje, że niewiele ma wspólnego z wentylatorem a jednak ostatnio po wymianie problem zginął...

Opublikowano
4 minuty temu, KrzysiekPl napisał(a):

Bo o nim mówi ten błąd "P 1290"

No właśnie....i ten bym wymienił, koszt pewnie niewielki, tylko nie kupuj jakiegoś no name.

G62 daje info info do ECU i na wskaznik na desce.

Opublikowano
  • Autor

Czyli to jest ten czujnik na dole chłodnicy w samym rogu? Bo coś takiego tam zauważyłem...

Jeśli G62 daje info na wskaźnik na deskę a na desce jest caly czas równiutko 90 stopni to znaczy, że z temperaturą wszystko ok chyba... Nie powinienem przegrzać silnika czy coś w tym stylu... Ogólnie mogę jeździć?

Opublikowano
15 minut temu, KrzysiekPl napisał(a):

Czyli to jest ten czujnik na dole chłodnicy w samym rogu?

Tak

15 minut temu, KrzysiekPl napisał(a):

Jeśli G62 daje info na wskaźnik na deskę a na desce jest caly czas równiutko 90 stopni to znaczy, że z temperaturą wszystko ok chyba... Nie powinienem przegrzać silnika czy coś w tym stylu... Ogólnie mogę jeździć?

Generalnie to, że na wskazniku stoi równo w pionie nie znaczy, że temp. jest cały czas idealnie 90 stopni. Wskazówka nie rusza się do momentu, gdy zostaje przekroczona wartość powiedzmy dozwolona powyżej której wskazówka "idzie" albo w prawo, albo w lewo ( za wysoka lub za niska temperatura.

Teoretycznie dopóki wskazówka jest w pionie nic nie powinieneś przegrzać, ale powiedzmy jeżeli temp by wzrosła, a czujnik jest uszkodzony i nie da sygnału do załączenia wentylatora to może być różnie....

Ja bym nie zwlekał tylko wymienił jak najszybciej.

Edytowane przez AndrzejK.

Opublikowano
  • Autor

No ale skoro wentylator włącza inny czujnik niż ten, który pokazuje na temperaturę na desce, to nawet jak wentylator się nie załączy to na wskaźniku temperatura będzie rosła, o to mi chodzi... Więc jeśli obserwuje wskaźnik i jeśli jest te potencjalne 90 stopni to powinno być ok chyba.

Nie bede zwlekal z wymiana, absolutnie. Zabiorę się za to zaraz po majówce, chodzi mi poprostu o codzienne dojazdy do pracy itp.

Opublikowano

Tak, generalnie myślisz logicznie, lecz robisz/jezdzisz na własną odpowiedzialność.

Wymień jak to możliwe najszybciej i będziesz miał spokojną głowę, powodzenia.

Opublikowano
  • Autor

No wiem, wiem... może jeszcze w czwartek znajdę chwilę i spróbuję coś podziałać. Mam nadzieję, że to pomoże. Dziękuję Ci bardzo za informacje i porady i życzę miłej majówki ;) Pozdrawiam.

Opublikowano

Wiesz, jak Ci się uda wcześniej to tym lepiej i udanej naprawy życzę oraz udanej majówki również:wink:

A z pomocą spoczko, mogłem to pomogłem.:)