Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Silniczki nawiewu w A4 B6

Bloody_dave

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem miałem błąd lewego od strony kierowcy ciepło/zimno silniczka i glownego centralnego. Zakupiłem potencjometry wymieniłem oby dwa sprawne silniczki zaczęły działać tylko teraz problem jest taki że po adaptacji wszystko działa ale lewa strona gdy mam hi wieje zimno a gdy przełączę na LO to wieje gorącym przestawiałem potencjometr adaptację chyba z 10 razy i nic ktoś wie o co może chodzić ? Nerwów tyle z wyjęciem tego ale przy wyjmowaniu wszystkiego poraz 7 już doszedłem do takiej wprawy że to nie żaden problem. POMOCY

IMG_0576.png

Żle nastawiłeś potencjometry. Można mieć strzałkę w górę lub dół. Dałeś na odwrót. Potem zrób znowu kalibracje. Sprawdź czy pomogło.

Edytowane przez marcin19883

1 godzinę temu, marcin19883 napisał(a):

Żle nastawiłeś potencjometry. Można mieć strzałkę w górę lub dół. Dałeś na odwrót. Potem zrób znowu kalibracje. Sprawdź czy pomogło.

zamieniłem nadal to samo ale teraz doszedł błąd zwarcie z masa

IMG_0797.jpeg

Oglądałeś czy te silniczki się przesuwają na maksa gdy robisz nastawy podstawowe?

I sprawdź kostkę sterownika klimy, bo masz błąd.

9 godzin temu, marcin19883 napisał(a):

Oglądałeś czy te silniczki się przesuwają na maksa gdy robisz nastawy podstawowe?

I sprawdź kostkę sterownika klimy, bo masz błąd.

Zwarcie z masą to już chyba wiem o co poszło i dziś to zrobię to raczej mój błąd. A pytanie czy błąd sterownik uszkodzony da się naprawisz czy cały klimatronic idzie na śmietnik?

44 minuty temu, Bloody_dave napisał(a):

Zwarcie z masą to już chyba wiem o co poszło i dziś to zrobię to raczej mój błąd. Co to poruszania się to wszystkie wczoraj dobrze chodziło a później nagle błędy możliwe że potencjometry już padły nagle po wymianie? Dzisiaj ponownie je sprawdzę czy silniczki robią pełna drogę. Pytanie czy błąd sterownik uszkodzony da się naprawisz fizycznie czy cały klimatronic idzie na śmietnik? Najprawdopodobniej jest tu włożony i tak zły klimatronic bo nie mam czujnika jakości powietrza a climatronik jest właśnie pod takowy.

IMG_0798.jpeg

IMG_0799.jpeg

IMG_0800.jpeg

Edytowane przez Bloody_dave

@Bloody_dave

No widzisz. Sam sobie odpowiedziałeś na pytania. Trzeba podmienić panel klimatronica na właściwy. Ja nie posiadam czujnika jakości powietrza. U mnie tylko silniczki od obiegu zamkniętego i zewnętrznego nie działały poprawnie. Wyczyściłem potencjometry maczając w nitro. I tak miały iść na straty, więc nie bałem się, że strace, ale o dziwo działają. Potem kilka razy nastawy podstawowe, by rozruszać wszystkie klapy. Jak nie było błędów, to tak zostawiłem i już kilka tygodni bez błędów.

3 godziny temu, marcin19883 napisał(a):

@Bloody_dave

No widzisz. Sam sobie odpowiedziałeś na pytania. Trzeba podmienić panel klimatronica na właściwy. Ja nie posiadam czujnika jakości powietrza. U mnie tylko silniczki od obiegu zamkniętego i zewnętrznego nie działały poprawnie. Wyczyściłem potencjometry maczając w nitro. I tak miały iść na straty, więc nie bałem się, że strace, ale o dziwo działają. Potem kilka razy nastawy podstawowe, by rozruszać wszystkie klapy. Jak nie było błędów, to tak zostawiłem i już kilka tygodni bez błędów.

Na czym polega mycie w nitro jak to zrobiłeś?

@Bloody_dave

Potencjometry zdemontowałem, pędzelek, maczanie w nitro i suszenie. Reszty nie ruszałem, oprócz zmycia wd40 smaru silikonowego, ktory wyschnął i blokował silniczek.