MQQ Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września Witam, Jak w temacie, szukam powodu drżącego silnika na jałowych obrotach. Podglądałem ostatnio ciśnienie w dolocie i vcds pokazuje na jałowych obrotach wymagane ciśnienie na poziomie 360mbar, a aktualne w dolocie wynosi 980mbar. Czy tak ma być?? N80 wymieniony, odma nowa, nieszczelności nie widać nie słychać. Przepływomierz pokazuje 4mg/s Pozdrawiam Michał
Vortuks Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Wyczyść błędy silnika(wtedy kasuje Ci adaptację), zobacz jaką masz lambdę. Jak powyżej 10% to masz za dużo paliwa(gdzieś lewe powietrze wchodzi), jak poniżej -10% to za mało powietrza. U mnie ciśnienie wymagane to 300mbar, a aktualne to 1000mbar - czyli poprawnie. Dodatkowo, u mnie przepływka na rozgrzanym silniku pokazuje 2.4g/s. Możesz też spróbować odpiąć przepływomierz i zobaczyć czy zacznie się zachowywać(tylko nie jeźdź tak)
MQQ Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Lambda oscyluje wokół 1. procentowo -3% - 5% wiec raczej ok. Po skasowaniu błędów ( nie było żadnych) korekta chwile drgnęła do góry i szybko się ustabilizowała. Odłączenie przepływomierza to chwilowa korekta na 20% i szybko zeszła do stałych wartości w okolice -3% - 5%. Przepływka rozgrzana ok 2.8g/s. Dodam, że byłem u majstra od automatycznych skrzyń biegów i pokazałem mu ocb. Stwierdził, że na jałowych obrotach na N lub P drgania są akceptowalne. Natomiast na D i R (trzymany na hamulcu) drgania są spore. Maleją wraz ze wzrostem temp silnika i/lub oleju w skrzyni. Poza tym ze skrzynią żadnych problemów. Być może są to pierwsze objawy uszkodzonego konwertera skrzyni.
Rekomendowane odpowiedzi