zemiel Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Dobry wieczór. Znajomy namówił mnie na aktualizację oprogramowania sterownika skrzyni biegów multitronic , w sterowniku z tego co widziałem był pierwszy soft 0010 ,niestety aktualizacja sie nie powiodła do wersji 0020 . Znajomy wgrywał Odis-E v18 a samochód stoi na parkingu w firmie bo nie jedzie ,Sam osobiście sprawdzałem często czy nie ma jakiegoś błędu i zawsze go usuwałem naprawą a nie tylko kasowaniem .Czy da się coś z tą awarią zrobić .Wgrywany był plik 8E5910155J__0020.sgo .Poprosił bym o pomoc forumowiczów .W załączniku podaje zdjęcie parametrów skrzyni
matekboss Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Plik był pobrany z serwera VW czy z jakiejś stronki ?
zemiel Opublikowano 14 Marca Autor Opublikowano 14 Marca ze strony DSG Files , z serwera VW można pobrać tylko jak się ma dostęp
zemiel Opublikowano 14 Marca Autor Opublikowano 14 Marca Wieczorem podjechał do mnie kolega , choć nie musiał bo miał kawałek do przejechania i sprawdziliśmy napięcia bo wcześnie podłączyłem prostownik żeby podładować akumulator ,Na podłączonym prostowniku i odpaleniu Odis-a napięcie nagle spadło do 11.95V potem wzrosło do 12.54 nastąpiło flaszowanie i znów zonk niskie napięcie ,ale kolega zabrał ze sobą zasilacz stablilizowany chyba dobrze mówię , podłączyliśmy go pod aku i został ustawiony na 13.5V gdzie powinno wystarczyć takie napięcie , zwiększyliśmy napięcie do 13.7V i sytuacja się powtarza .W końcu kolega się pyta czy mam kable rozruchowe , no mam zawsze komuś się może przydać do odpalenia auta . Kolega przyjechał Bejcą a że ma aku w bagażniku AGM to żeśmy się tam podłączyli na kable i sprawdzamy ,Napięcie w Odis pokazuje ponad 14V , Ok ,Procedura flash Failed gdzie nie było spadku napięcia poniżej 12V A bejca była odpalona czyli alternator doładowywał aku gdzie przekazywał na mój akumulator.Nie wiem gdzie bieże się taki pobór prądu gdzie napięcie tak nagle spada .Może ktoś ma oryginalny wsad do tej skrzyni bo już mi ręce opadają
matekboss Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Nie chcę w to wnikać co Wami kierowało ale aktualizacja softu w tej skrzyni jest potrzebna jak dzidzi majtki. Przede wszystkim wsad pobrany z tej strony nie gwarantuje sukcesu bo czort jeden wie kto go tam wstawił i skąd, nie masz na to gwarancji. Przy programowaniu sterownika ważne jest natężenie a potrzeba jego sporo. Pliku sgo nikt tu wam nie da za frajer bo dostęp do oryginalnych plików kosztuje sporo hajsu. W tym momencie jedyne co mi przychodzi do głowy to szukać kogoś w okolicy z Autotunerem albo flexem i może te programatory się skomunikują ze sterownikiem i go postawią przez OBD, bo jeśli nie to trzeba wyciągać sterownik i programować na stole.
zemiel Opublikowano 19 Marca Autor Opublikowano 19 Marca Sterownik juz ogarnięty i postawiony na nogi przy pomocy kolegi i jego znajomości
matekboss Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca Z ciekawości zapytam, poszło po OBD czy jednak na stole?
zemiel Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca tak jak mówił i widział u kolegi wcześniejsze zdjęcia jaki był soft to zajęło mu niecałe 15 minut ,choć tego nie widziałem bo byłem w pracy a zadzwonił tylko i powiedział że auto zrobione i można zabrać i przy odbiorze powiedział że ustawił że skrzynia sama się adoptuje , oczywiście wgrał nowszy soft
Rekomendowane odpowiedzi