Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Trzy wycieki spod silnika w Audi A4 B7 2.0 TDI BPW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć
Próbuję ogarnąć wycieki spod silnika. Auto zostawia 3 ślady pod silnikiem. Dwa małe (ślad ok. 2cm) i jeden większy (ślad ok. 5cm). 

Ślad 1 mniejszy
Wygląda jak by leciało spod osłony rozrządu, osłona w środku jest zapocona w dolnej części.

Ślad 2 większy
Leci na łączeniu wyjścia powietrza z turbiny do intercoolera.

W rurach od IC jak i samej chłodnicy nie ma nadmiernej ilości oleju. Nic nie ściekło po rozłączeniu. Turbinę dopiero co wymieniłem (regenerowana), poprzednia też ciekła w tym samym miejscu dodatkowo zacinała mi się geometria co robiło tryb awaryjny silnika. Poza tym żadnych innych problemów w turbinie nie zauważyłem. Przyznam, że na początku zrobiłem błąd i wraz z turbiną wymieniłem pokrywę-odmę na nie oryginalną i po czasie do wycieku dołączyły dwa mniejsze. Były zawsze nawet po krótkim postoju. Pokrywę zareklamowałem i teraz kupiłem oryginalną. Po zmianie na oryginał. Wycieki są w tych samych miejscach ale zdecydowanie mniejsze. Czasami jak auto stoi dłużej do ślady pojawiają się dopiero po 3 dniu, przy turbo.

Turbo źle zregenerowane? Wadliwa odma uszkodziła by uszczelki, od razu? 

Zastanawiam się nad powrotem oleju z turbo do miski olejowej, to może się zapchać? Jak sprawdzić czy jest sprawny?

Ślad 3 mniejszy
Pod samochodem zawsze bliżej tylnej części miski olejowej (od strony grodzi), olej się ciągnie gdzieś wyżej... Z tego co widzę to z tamtej strony to może być raczej tylko pompa vacum.

4
Ślad oleju na przewodach metalowych (chłodnica oleju wspomagania albo silnika).

Dozgonna wdzięczność za pomoc w ogarnięciu tego bajzla.IMG_4484.jpeg.4452e32b5a9b1a8ea85e2d1d420af59f.jpeg

Silnik i skrzynia pracują ok, brak problemów z pracą silnika czy odpalaniem, jest dpf i egr, z dpf em problemów brak, nie kopci.
Samochód mam kilka miesięcy, z tego co zdążyłem się zorientować to poza olejami mechanicznie raczej zaniedbany albo nie było potrzeby robienia np. zawieszenie całe ori, stan spękany do wymiany, ale jeździ dobrze.

IMG_4407.jpeg

IMG_4505.jpeg