sahipp Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) Witam kolegów.. Wiem, że temat wałkowany wielokrotnie... Pojawił się pewien problem i potrzebuję pilnej opinii... Pozsiadam takie o to przyciski szyb ( zdjęcie poglądowe z neta) te pierwsze o numerze 8z0 959 851... W oryginalnych przyciskach popsuł się przycisk blokady tylnych szyb... Zamówiłem oryginał lecz troszkę inaczej wyglądający i mający inne numery - zdjęcie drugie... I teraz pojawił się problem... co prawda został rozwiązany, lecz nie wiem gdzie był błąd... Mianowicie po podłączeniu nowego ( używanego) zestawu ( wtyczki pasowały, mimo że jego budowa jest ciut inna) wszystko pracowało tak jak powinno... tzn wszystko z wyjątkiem szyby kierowcy... pierwsze naciśnięcie przycisku w ogólnie nie spowodowało żadnej reakcji... Przy kolnym szyba zaczęła pracować, ale dziwnie... Mówiąc dziwnie mam na myśli że automat opuszczania szyby nie działał w ogóle.. Trzeba było cały czas trzymać przycisk... zamykanie działało prawidłowo... Podczas dalszej zabawy, prób pojawiły się problemy, że szyba co któreś naciśniecie przestała reagować w ogóle na podnoszenie... Podczas dalszych prób następowała zerowa reakcja na przycisk a kolejna próba skutkowała powodzeniem i to tak losowo się działo... Podkreślam, że to zachowanie dotyczyło tylko przycisku szyby kierowcy.... W dalszych próbach to jakoś zamierało.... Wobec powyższego wypiąłem zakupiony panel przycisków i założyłem oryginalny... Po tym zabiegu okazało się, że oryginalny panel jest martwy, do tego okazało się że nie nie było też reakcji na osobnym panelu sterowania regulacją lusterek.... Dodatkowo nie wyłączało się oświetlenie wnętrza... Dodatkowo przestały mi działać reflektory, a na zegarach zapaliły się kontrolki esp, abs.... Podjechałem migiem do mojego mechanika. W połowie drogi nagle ożyły światła, znowu miałem kierunkowskazy. Po odzyskaniu oświetlenia, gdy stanąłem na czerwonym uruchomiłem od nowa silnik. Po tej czynności zgasły mi kontrolki abs i esp... Po dotarciu do zaprzyjaźnionego auto zostało podpięte po komputer... Było pełno błędów, mogę je wkleić ja chcecie... Po wykasowaniu część z nich powróciła i dotyczyła wszystkiego co związane z drzwiami szybami .... Generalnie systemy auta odżyły, miałem też możliwość otwarcia szyby pasażera z przycisku pasażera ( wcześniej brak takiej możliwości)... Odżyło wszystko oprócz całego sterowania z panelu kierowcy oraz brak możliwości sterowania lusterek.... Wszystko co na boczku kierowcy było martwe, oprócz głośników... Mój mechanik nie dał rady i wysłał mnie do specjalisty w elektryce ( starszy człowiek)... Droga do niego zajęła mi około 20 minut... Gdy dojechałem na miejsce podłączyliśmy ,,boczek,, zdarzył się cud i wszystko odżyło... Skasował błędy, które już nie powracały i wszystko działało jak przedtem ( na podpiętych oryginalnych przyciskach) Trochę się napisałem i teraz mam pytanie... Ów elektryk stwierdził, że przyciski które kupiłem mają inne numery i mogą być niezgodne z tymi które oryginalnie były i zrobiły bajzel w canie lub uszkodzony panel który zakupiłem... Teraz tak czy były jakieś przyciski, które pasowały fizycznie ( kostki) ale nie pasowały i robiły bajzel czy by wychodziło że uszkodzony panel ( a dokładnie przyciski kierowcy szyby bo on dziwnie się zachowywał) zrobił burdel ? Z góry dziękuje za sugestie.... Bardzo mi zależy na opinii waszej bo teraz nie wiem jakich przycisków szukać, czy po prostu trafiły mi się jakieś trefne.... Edytowane 9 godzin temu przez sahipp
Rekomendowane odpowiedzi