Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

CarPlay z Ali express i problem z kamerą cofania w Audi A5 8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kupiłem i założyłem u siebie Carplay z aliexpress, generalnie wszystko działa poza kamerą cofania. Nie mam kamery oryginalnie, dlatego też postanowiłem ją dołożyć. Kupiłem taką, jaką zalecał producent. Podłączyłem do zasilania i Carplaya i mogę ją uruchomić, mam obraz, ale problemem jest to, że jednostka ta nie wykrywa biegu wstecznego. Jak rozumiem obraz z kamery powinien pojawić się automatycznie gdy włączam wsteczny (mam manuala i PDC z tyłu). W schemacie jest przewód chinch do kamery, który podłączyłem, do tego Camera 12V (na tym przewodzie jest napięcie gdy włączam ręcznie obraz z kamery), czyli kamera się odpala i mam obraz. Na chamecie jest jeszcze jeden przewód opisany "Back/Reverse Detect" jak rozumiem ten przwód wpinam do światła wstecznego i jednostka już wie, że wbiłem wsteczny i powinien mieć obraz z kamery, ale tak się nie dzieje. Testowałem to na "krótko" czyli po ten przewód Reverse detect podpiąłem 12V (czyli tak jak na światłach wstecznych) no i brak jakiejkolwiek reakcji. Czyli nie (jeśli dobrze rozumiem) jednostka Carplay powinna w momencie otrzymania zasilania na ten przewód uruchomić obraz z kamery. 

Dodaję zdjęcie schematu. Może ktoś ma pomysł jak to podpiąć poprawnie?

IMG_3011.jpeg

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, Udało Ci sie rozwiązać ten problem? własnie kupiłem taki sam zestaw i po zamontowaniu kamery nie ma obrazu. Sam carplay działa. Daj znac czy i jak sobie z tym poradziłeś

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, MarcinDom napisał(a):

Witam, Udało Ci sie rozwiązać ten problem? własnie kupiłem taki sam zestaw i po zamontowaniu kamery nie ma obrazu. Sam carplay działa. Daj znac czy i jak sobie z tym poradziłeś

Tak, poradziłem sobie z tym, ale łatwo nie było.

masz manualną skrzynię, czy automat?
Jak podłączyłeś zasilanie do kamery?
Czy jak wrzucasz wsteczny to jednoska przełącza ci widok na kamerę? i wtedy masz czarny ekran?
Czy miałeś na wyposażeniu kamerę cofania?
Czy w ustawieniach jednostki jak włączasz podgląd kamery to widoczny jest obraz?

Edytowane przez kacperinjo

Opublikowano

Mam automat,

Zasilanie kamery 12 wziąłem z lampy cofania

Nie miałem na wyposażeniu kamery cofania. zakupiłem taką 

ALLEGRO.PL

tak, ja włączam wsteczny to ekran  jest czarny

W ustawieniach carplay jak włączam kamere to jest czarny ekran .

Możesz podpowiedzieć jak sobie z tym poradziłeś? albo moze masz jakieś fotki z montażu? Byłbym wdzięczny za pomoc. ja mam taki carplay  

PL.ALIEXPRESS.COM

masz manualną skrzynię, czy automat?
Jak podłączyłeś zasilanie do kamery?
Czy jak wrzucasz wsteczny to jednoska przełącza ci widok na kamerę? i wtedy masz czarny ekran?
Czy miałeś na wyposażeniu kamerę cofania?
Czy w ustawieniach jednostki jak włączasz podgląd kamery to widoczny jest obraz?