kacperinjo Opublikowano wczoraj o 12:59 Opublikowano wczoraj o 12:59 Cześć, kupiłem i założyłem u siebie Carplay z aliexpress, generalnie wszystko działa poza kamerą cofania. Nie mam kamery oryginalnie, dlatego też postanowiłem ją dołożyć. Kupiłem taką, jaką zalecał producent. Podłączyłem do zasilania i Carplaya i mogę ją uruchomić, mam obraz, ale problemem jest to, że jednostka ta nie wykrywa biegu wstecznego. Jak rozumiem obraz z kamery powinien pojawić się automatycznie gdy włączam wsteczny (mam manuala i PDC z tyłu). W schemacie jest przewód chinch do kamery, który podłączyłem, do tego Camera 12V (na tym przewodzie jest napięcie gdy włączam ręcznie obraz z kamery), czyli kamera się odpala i mam obraz. Na chamecie jest jeszcze jeden przewód opisany "Back/Reverse Detect" jak rozumiem ten przwód wpinam do światła wstecznego i jednostka już wie, że wbiłem wsteczny i powinien mieć obraz z kamery, ale tak się nie dzieje. Testowałem to na "krótko" czyli po ten przewód Reverse detect podpiąłem 12V (czyli tak jak na światłach wstecznych) no i brak jakiejkolwiek reakcji. Czyli nie (jeśli dobrze rozumiem) jednostka Carplay powinna w momencie otrzymania zasilania na ten przewód uruchomić obraz z kamery. Dodaję zdjęcie schematu. Może ktoś ma pomysł jak to podpiąć poprawnie?
Rekomendowane odpowiedzi