Gabero Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Cześć, mam pewien problem w swojej B8 Quattro Stronic 2.0TDI CGLC . Zauważyłem ostatnio, że przy agresywniejszym ruszeniu z miejsca lub mocnym dodaniu gazu podczas jazdy moja B8 puszcza dosyć spore dymki z rury. Najbardziej to zauważam gdy za mną jedzie auta z dość mocno świecącymi reflektorami, szczególnie ledy które dają niebieską poświatę na ten dym przez co myślałem, że auto ma może problem z poborem oleju ale po kupnie auta mam już za sobą 2 wymiany oleju i oleju nic a nic nie ubywa, ile wleję przy wymianie tyle mi wskazuje cały czas wskaźnik na mmi i bagnet warsztatowy. Przebieg auta to 280tysi, kupiłem go rok temu i jakoś przy przebiegu 240tysi miał wymienioną chłodniczkę spalin w ASO w Niemczech. Komputer nie pokazuje żadnych błędów związanych z DPF. Jeżdżąc w mieście dpf wypala mi się co około 200km gdy więcej jeżdżę w trasy staram się go trochę przegonić i wtedy zdarza mu się załączyć wypalanie co 300-400km . Podczas normalnej spokojnej jazdy auto nie dymi i nie czuć jakiegoś specyficznego zapachu oprócz po prostu spalanego diesla. Dopiero przy mocniejszym dodaniu gazu zaczyna się dymienie ale gdy wrócę do jazdy przy stałej prędkości to dymienie znika. Nie są to ogromne chmury jak w niektórych dieslach z wyciętym dpf że nie widać za mną świata, lecz w porównaniu do innych b8 z tym silnikiem jest widoczna różnica.
Rekomendowane odpowiedzi