Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Niskie ciśnienie oleju w Audi A5 8T 1.8 TFSI CJEB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w tytule powyżej borykam się z ciśnieniem oleju w 1.8TFSI. Temat jest mi dość znany, przerabiałem to w poprzednim aucie (tam pomogła wymiana zaworu regulacji ciśnienia oleju oraz podpory wałków) W tym wypadku jest inaczej, do rzeczy :

Ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku wynosi ok 1bar czyli nie są to tragiczne wartości - problem pojawia się gdy trochę dłużej przytrzymamy silnik na wyższych obrotach (podejrzewam że temperatury oleju spokojnie podchodzą wtedy pod 100stopni) Ciśnienie nagle spada o dziwo dość 0-1 jedynkowo, nie zaobserwowałem powolnego spadku ciśnienie wraz ze wzrostem temperatury oleju, dzieje się to dość nagle i spada do wartości ok 0,5/0,6 bar. Dodatkowo zauważyłem że pompa podaje dość duże ciśnienie na wysokich obrotach (ciśnienie sięga 6-7 bar, dopiero po jakimś czasie zawór ogranicza je do 4/4,5 co w poprzednim aucie nie miało miejsca, maksymalnie ciśnienie sięgało do ok 3,8-4,0. 

W VCDS standardowo błąd P164D, oraz sporadycznie (chyba 2 razy) pojawił się błąd zaworu odpowiadającego za chłodzenie tłoków, nie wiem czy istnieje szansa że to przyczyna czy raczej skutek niskiego ciśnienia.

Wymienione zostały: 

Czujniki, Pompa oleju, Filtr wraz z olejem 5w40, Zawór regulacji ciśnienia oleju. Wałki ok, brak problemów z synchronizacją więc zmienne fazy, talerzyki itd są sprawne, gdyby tak nie było szukałbym właśnie tam uciekania oleju, smok czysty śladowe ilości opiłków w misce olejowej. Gdzie dalej szukać?

Dużo czytałem o wałkach balansowych, ale z tego co widzę najczęściej problem z nimi pojawiał się we wcześniejszych generacjach TFSI, W EA888 wałki balansowe nie są zintegrowane z modułem pompy oleju.

Podobno jeśli pompa dobrze podaje wysokie ciśnienie uszkodzenie panewek, dołu silnika jest mało prawdopodobne? Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomoc