Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd P2015 - kolektor ssący w Audi A4 B8 2.0 TFSI CDNB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po krótce to mam Audi a4b8 2.0tfsi CDNB 132kw, raz na tydzień wywali błąd p2015, kolektor wymienił poprzedni właściciel na vaico ten poprawiony z inną dźwigienką, nagar z kolektora czyszczony a prawie nic tam nie było. Błąd najprawdopodobniej jest od tego że klapy przycinają się przy maksymalnym otwarciu stąd moja próba czyszczenia kolektora, niestety po czyszczeniu nie wiele to dało, mam wrażenie że ośka która idzie przez kolektor jest wygięta bo przy wciskaniu tych plastikowych przegród (jest ich więcej te są tylko skrajne a zdj są z neta) jest znaczny opór na ośce,  a szczególnie przy tych bliżej gruszki podciśnienia. Przy czyszczeniu nie udało mi się niestety jednego krańcowego plastiku wyciągnąć, tego po stronie czujnika, może powinienem spróbować to rozebrać jeszcze raz? przesmarować? - nie wiem czy nie będzie tylko gorzej bo zapcha się smar nagarem i syfem, proszę o rady.

image.png.31b82884c1e96f78f9f7e88549ec6372.png

co więcej błędu manualnie nie udało mi się wywołać, próbowałem podczas podpiętego vcds i włączonego logowania, zmieniać na siłę pozycje klap ale nie spowodowało to błędu. Podejrzewam że błąd pojawia się przez to że klapy na chwilkę zatną się w pozycji na maxa czujnik czyta coś innego niż jest zadane, chodź jest to dziwne bo sterowanie klapami jest podciśnieniem i z tego co zaobserwowałem to może być albo 0% albo 99,9% a klapy załączają się od 3k rpm na full od razu więc czemu błąd mi wyskakuje jak auto przeciągam do 6k(opóźnienie wyświetlenia błędu na desce?)? Skoro od 3k rpm do odciny jest 99% to czemu błąd się wyświetla jak jemu to jest obojętne dopiero gdyby się zacięły w górze i obroty spadły poniżej 3k to wtedy ma to sens a z opisu błędu z vcds wynika inaczej, bo błąd załącza się przeważnie w okolicach 3300rpm.

2 sprawą jest to czy ma ktoś może numer poprawionego kolektora bo aso nie chce dać a podobno 3 razy się część zmieniała, w sklepach motoryzacyjnych mają tylko to co wyszło z fabryki na aucie i nic więcej, a mi zależy na jak najnowszej wersji.