Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje przy 120km/h w Audi A4 B8 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Walczę z wibracjami w Audi A4 B8 2.0 TFSI (FWD, manual, 2009 r.) i powoli kończą mi się pomysły. Przerobiłem już pół auta, a problem dalej występuje.

Objawy:

• Drgania kierownicy oraz budy-mniej w przedziale 120–160 km/h (różne nasilenie, zależnie od nawierzchni i chwili).

• Od około 100 km/h wyczuwalne są już drobne wibracje na pedale gazu.

• Zauważyłem, że bardzo rzadko podczas hamowania silnikiem lub mocnego przyśpieszania w newralgicznym przedziale prędkości wibracje potrafią niemal całkowicie zaniknąć lub są znacznie słabsze.

• Problem nie leży w hamulcach – przy hamowaniu roboczym nic nie bije, piasty i tarcze były mierzone czujnikiem zegarowym i bicia osiowego brak (wszystko w normie).

Co zostało zrobione/sprawdzone:

• Koła: Sprawdzone dwa komplety (18" i 16"), felgi idealnie proste, opony wyważane z testem drogowym na maszynie Hunter.

• Piasty i łożyska: Wymienione na nowe – po ich wymianie sytuacja poprawiła się może o 50%, ale drgania nadal są wyraźne i irytujące.

• Napęd: Nowe koło dwumasowe, nowe przeguby zewnętrzne.

• Nowe poduszki silnika oraz skrzyni biegów.

• Przeguby wewnętrzne: Sprawdzone pod kątem luzów, brak wyczuwalnych luzów, łożysko podpierające półoś również ciasne i bez zarzutu.

• Zawieszenie: Wymienione sworznie, tuleje i banany marki Febi.

Moje podejrzenia: Czy problemem mogą być same banany? Słyszałem, że A4 B8 z początku produkcji borykały się z wadą fabryczną tych tulei. Moje nowe wahacze Febi mają standardową małą tuleję (65 mm gumowe, bez płynu w środku), a z tego co kojarzę, Audi wypuściło akcję i poprawione wahacze z większą tuleją hydrauliczną 75 mm (oraz nieco innym sworzniem).

1. Czy ktoś z Was miał identyczne objawy i wyleczył je definitywnie dopiero przejściem ze zwykłych bananów 65 mm na wersję z tuleją 75 mm (Lemförder / OE)?

2. Czy mimo braku wyczuwalnego luzu "na sucho", przeguby wewnętrzne (lub sama flansza/kielich wychodzący ze skrzyni) mogą generować takie wibracje?

Kojarzę zresztą, że był tu kiedyś gigantyczny temat na kilkaset stron poświęcony wyłącznie tej walce z wibracjami w B8, ale chyba bezpowrotnie zniknął z forum, bo za nic nie mogę go teraz znaleźć.

Pozdrawiam