Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1,8] Mam problem z temp z zbiorniczkiem płynu chłodz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam Audi A4 1998r 1.8.

Do tej pory auto sprawowało sie bezusterkowo a przejechałem nim 20 tys km

Jednak cos mnie niepokoi. Zawsze nawet wtedy gdy latem soje w korku temperatura w zbiorniczku płynu chłodzacego jest niska (spokojnie wkładam palec) Ostatnio wracałem z trasy i zapaliła mi sie kontrolka poziomu płynu. nie wiedzaiłem o co chodzi wiec podjechałem do serwisu Mechanik powiedział że to czujnik w zbiorniku jednak na moje pytanie dlaczego woda w zbiorniku zasze jest taka chłodna nie umiał mi odpowiedziec.

Dodatkowo zauważyłem ze górna rura od chłodnicy jest wyraźnie gorąca a dolna tylkko letnia. Auto trzyma temperature 90 stopni normalnie sie nagrzewa i działa ciepły nadmuch czyli moge wykluczyc pompe wody. Czy mozecie mi napisać czy wszysko jest ok bo boje sie jeździć

Opublikowano

Może sprawa jest błacha - sprawdź termostat

Opublikowano
  • Autor

niepokoi mnie ze ta taki stan rzeczy utrzymuje sie przez 20 tys i nic sie nie dzieje tylko teraz ten poziom zaczął wariować. Jaka powinna być temperatura w zbiorniku?

A gdyby to był termostat to chyba miał bym problemy z temperatura a on ja trzyma albo z ogrzewaniem a ono tez jest ok

Opublikowano

jak nie termostat to czujnik temperatury.

Jakie masz spalanie?

Jeździć możesz z tą usterką.

[ Dodano: 11-04-2007, 17:38 ]

chyba miał bym problemy z temperatura

może i masz ale np. wadlowy czujnik temp. przekazuje zły odczyt. Sprawdź Vagiem błędy.

Porównaj temp. silnika z Vaga, z klimatronika i z licznika.

Opublikowano
  • Autor

ostatnio na trasie przy bardzo spokojnej jeździe udało mi się zejść do 6,4 czyli norma

[ Dodano: 11-04-2007, 17:42 ]

a moze to niedrozna chłodnico bo cos z tymi rurami mi nie pasuje. Napiszcie mi czy temperatura w zbiorniku powinna być taka sama jak w układzie

Opublikowano
6,4

bardzo dobra norma.

niedrozna chłodnico

wtedy silnik by ci się przegrzewał.

Sprawdzę dzisiaj u siebie jak nie zapomnę bo sam jestem ciekawy.

Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem to chyba nie chłodnica bo jest ciepła na całej powierzchni.Co to moze być i czemu dolna rura jest zimna?

Opublikowano
sprawdziłem to chyba nie chłodnica bo jest ciepła na całej powierzchni.Co to moze być i czemu dolna rura jest zimna?

Chłdnica jest na tyle skuteczna że w czasie jazdy chłodzi płyn, dolny wąż powinien być chłodniejszy od górnego bo inaczej nie było by chłodzenia.

Opublikowano
  • Autor

tak tylko u mnie ta górna jest gorąca a dolna tylko letnia i dodatkowo zimna woda w zbiorniczku coś mi tu nie pasuje

Opublikowano

Temat był już przerabiany odnośnie chłodnicy i jej temperatury.

Radiator chłodnicy zawsze będzie chłodniejszy na dole.

Opublikowano

z tą chłodnicą wszystko sie zgadza ale płyn w zbiorniku powinien być gorący, wrecz parzący :wink: , albo nie ma pełnego obiegu (gdzieś jest bąbel powietrza ocinajacy zbiornik :eek: ale przeciez tam się przelewa) albo czujnik temp. jest zrąbany - VAG prawdę ci powie, jest to iście tajemniczy przypadek :wink:

zobacz jeszcze pod maska jak przegazujesz sobie cięgnem, czy płyn wpluwany jest do zbiorniczka przez górny weżyk, będziesz wtedy miał pewnosć co do obiegu :wink: